Οι αρχές της Κριμαίας έκαναν σήμερα άλλο ένα βήμα προς την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία, υιοθετώντας, με μεγάλη πλειοψηφία, μια διακήρυξη ανεξαρτησίας, την ώρα που Ρώσοι και Αμερικανοί συζητούν τις διαμετρικά αντίθετες προτάσεις τους για μια λύση στην ουκρανική κρίση.
Παράλληλα οι Ευρωπαίοι, με επικεφαλής τους Βρετανούς και τους Γάλλους, απείλησαν και πάλι τη Μόσχα με νέες κυρώσεις ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός της, έκανε λόγο για «προσάρτηση» της Κριμαίας, την οποία «έκλεψε» η Ρωσία από την Ουκρανία.
Στο τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας οι 78 από τους 81 βουλευτές ενέκριναν μια «διακήρυξη ανεξαρτησίας» στόχος της οποίας είναι να προετοιμάσει την ένωση με τη Ρωσία. «Η Δημοκρατία της Κριμαίας θα είναι ένα δημοκρατικό, κοσμικό και πολυεθνικό κράτος που δεσμεύεται να εγγυηθεί την ειρήνη και τη συνεννόηση μεταξύ εθνοτήτων και θρησκευτικών δογμάτων στο έδαφός της» τονίζεται στη διακήρυξη αυτή.
Οι βουλευτές δικαιολόγησαν την απόφασή τους βασιζόμενοι στο προηγούμενο του Κοσόβου που κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Σερβία και έχει αναγνωριστεί από δεκάδες χώρες και διεθνείς οργανισμούς.
Η Ρωσία από την πλευρά της χαρακτήρισε «απολύτως νόμιμη» τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κριμαίας, υπενθυμίζοντας ότι στην περίπτωση του Κοσόβου το Διεθνές Δικαστήριο είχε αναγνωρίσει ότι «μια μονομερής διακήρυξη ανεξαρτησίας από μια περιοχή ενός κράτους δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».
Μετά το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή, η Κριμαία «θα αιτηθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία να ενταχθεί σ’ αυτήν στη βάση μιας διακρατικής συμφωνίας, ως νέο τμήμα της Ομοσπονδίας», σημειώνεται στη διακήρυξη.
Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο έγινε ενώ οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον θέσει υπό τον έλεγχό τους τα στρατηγικά
σημεία της χερσονήσου. Όλα είναι σχεδόν έτοιμα για την απόσχιση: ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ αυτοανακηρύχθηκε «αρχηγός του γενικού επιτελείου της εθνικής άμυνας» και τα δύο εκατομμύρια των κατοίκων είδαν τα ρωσικά κανάλια να παίρνουν τη θέση των ουκρανικών στις τηλεοράσεις τους.
Άνδρες με στολές παραλλαγής ελέγχουν όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη Συμφερόπολη από τα βόρεια και στο αεροδρόμιο της πόλης επιτρέπονται μόνο οι πτήσεις από και προς τη Μόσχα. Η περιοχή είναι ντε φάκτο «απαγορευμένη» για τους διεθνείς παρατηρητές και τους ξένους αξιωματούχους. Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ο ειδικός απεσταλμένος τους στην Ουκρανία, Ιβάν Σιμόνοβιτς, παραιτήθηκε προς το παρόν από την ιδέα να μεταβεί στην Κριμαία.
Την παραμονή της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ επιδιώκοντας να εξασφαλίσει τη βοήθεια του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, μεταξύ Ρωσίας και Δύσης επικρατεί πλήρης ασυμφωνία. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «σκληρές κυρώσεις εάν η Μόσχα δεν αλλάξει πορεία» ενώ ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς απείλησε με νέες κυρώσεις ακόμη και εντός της εβδομάδας.
Ο διάλογος κωφών που διαδέχτηκε την έντονη διπλωματική δραστηριότητα της περασμένης εβδομάδας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μια σύντομη έξοδο από την κρίση. Ουάσινγκτον και Μόσχα παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους και στις διαμετρικά αντίθετες ιδέες που διατυπώνουν για την επίλυση του προβλήματος. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι δεν λαμβάνει υπόψη της τις προτάσεις που έχουν ήδη γίνει, αφού η Μόσχα παρουσίασε τις δικές της αντιπροτάσεις.
Νωρίτερα σήμερα, ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος έχει καταφύγει στη Ρωσία, επανέλαβε ότι είναι ο «νόμιμος» πρόεδρος της χώρας του. Στη δεύτερη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη φυγή του από το Κίεβο, ο Γιανουκόβιτς εμφανίστηκε να διαφωνεί με το Κρεμλίνο αφού εξέφρασε την απογοήτευσή του για την «απόσπαση» της Κριμαίας, κάτι που απέδωσε όμως στην πολιτική «των υπερεθνικιστών και των νεοφασιστών» που έχουν αναλάβει την εξουσία στη χώρα.
«Όταν το επιτρέψουν οι περιστάσεις —και είμαι σίγουρος ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ— θα επιστρέψω στο Κίεβο», υποσχέθηκε, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει «να στηρίζει ένα πραξικόπημα» που διέπραξε «μια κλίκα υπερεθνικιστών και νεοφασιστών». Διαβεβαίωσε επίσης ότι η χώρα «θα ξαναβρεί την ενότητά της».
Εντός της Ρωσίας, η πολιτική που εφαρμόζει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται ότι επικροτείται από τους συμπατριώτες του. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, τα δύο τρίτα των Ρώσων εγκρίνουν τους χειρισμούς του και η δημοτικότητα του έχει εκτιναχθεί σε στα ύψη, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ μετά την επανεκλογή του, το 2012.
Στο Κίεβο, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας νέας εθνοφρουράς από τις τάξεις των βετεράνων του στρατού, ως απάντηση στις ρωσικές απόπειρες προσάρτησης της Κριμαίας. Ο Τουρτσίνοφ κατήγγειλε την «κακοδιαχείριση» των ενόπλων δυνάμεων από τον προκάτοχό του και είπε ότι ο στρατός πρέπει να ανασυγκροτηθεί «ουσιαστικά από το μηδέν».
Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της μεταβατικής κυβέρνησης Ιχόρ Τενιούκ ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν στρατιωτικές ασκήσεις και διαβεβαίωσε ότι «οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν το κράτος τους» μολονότι παραδέχτηκε ότι η χώρα διαθέτει αξιόμαχη δύναμη πεζικού μόλις 6.000 στρατιωτών, την ώρα που στα ανατολικά σύνορά της υπάρχουν 200.000 Ρώσοι στρατιώτες.
Σε οικονομικό επίπεδο, η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε έτοιμη να χορηγήσει βοήθεια ύψους «έως και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων» στην Ουκρανία φέτος, ώστε να αντιμετωπίσει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματά της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την άλλη, πρότεινε να μειώσει τους τελωνειακούς δασμούς κατά σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.