Ο τούρκος μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν τάχθηκε σήμερα υπέρ της υιοθέτησης ενός νέου «δημοκρατικού» Συντάγματος στην Τουρκία, κατηγορώντας την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «κρατεί σε ομηρεία» τη χώρα.
Σε ένα σπάνιο γραπτό πολιτικό του σχόλιο που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο Γκιουλέν εξέφρασε τη λύπη του διότι «μια μικρή ομάδα στους κόλπους της κυβέρνησης κρατεί σε ομηρεία την πρόοδο όλης της χώρας» προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν έχασε «την εμπιστοσύνη μιας μεγάλης μερίδας του τουρκικού λαού» όπως και την «ευκαιρία της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Ο μόνος τρόπος η τουρκική κυβέρνηση να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη χώρα και να ανακτήσει το σεβασμό στο εξωτερικό είναι να ανανεώσει τη δέσμευσή της υπέρ της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της υπεύθυνης διακυβέρνησης», τόνισε ο Γκιουλέν, ζητώντας ένα «νέο δημοκρατικό Σύνταγμα που θα συνταχθεί από τους πολίτες».
Το ισχύον Σύνταγμα, αν και έχει υποβληθεί σε πολλές τροποποιήσεις, εγκρίθηκε το 1980 μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα.
Η αδελφότητα του Γκιουλέν, η οποία προέρχεται από το ίδιο συντηρητικό, ισλαμικό κίνημα, υποστήριξε επί μακρόν το κυβερνών από το 2002 Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμβάλλοντας ιδίως στον περιορισμό της επιρροής του στρατού στην πολιτική ζωή της χώρας ιστορικά. Ωστόσο το όλο και βαθύτερο χάσμα μεταξύ των δύο πρώην συμμάχων, του Γκιουλέν και του Ερντογάν, εξελίχθηκε σε ανοικτή σύγκρουση, μετά την αποκάλυψη στα μέσα Δεκεμβρίου σκανδάλου διαφθοράς που ταλανίζει την κυβέρνηση.
Ο Ερντογάν κατηγορεί την αδελφότητα του Γκιουλέν, η οποία έχει έντονη επιρροή στις τάξεις της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, ότι βρίσκεται πίσω από τις δικαστικές έρευνες κατά της διαφθοράς που στρέφονται εναντίον της κυβέρνησής του και επιδιώκουν την αποσταθεροποίησή της, παραμονές των δημοτικών εκλογών της 30ής Μαρτίου και πριν από τις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου.
Ο αρχηγός της κυβέρνησης έχει προχωρήσει σε μαζικές εκκαθαρίσεις στην αστυνομία και στη δικαιοσύνη προκειμένου να αποδυναμώσει την επιρροή του κινήματος του Γκιουλέν.
Ο Γκιουλέν σε δηλώσεις του στη Wall Street Journal και το BBC αρνήθηκε ότι έχει πολιτικές φιλοδοξίες και απέρριψε ότι το κίνημά του προσπαθεί να υπονομεύσει το καθεστώς.
Ο Ερντογάν δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει την αδελφότητα του Γκιουλέν σε περίπτωση νίκης του AKP την 30ή Μαρτίου. Αν και το ποσοστό της πρόθεσης ψήφου υπέρ του κυβερνώντος κόμματος έχει μειωθεί, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αναμένεται να διατηρήσει την πρωτιά του το βράδυ των δημοτικών εκλογών.
«Το τουρκικό κράτος κάνει εδώ και καιρό διακρίσεις σε βάρος πολιτών και δημοσίων υπαλλήλων με βάση τις απόψεις τους», έγραψε ο Γκιουλέν. «Μια σκιά σκεπάζει τα επιτεύγματα της περασμένης δεκαετίας».
Ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας απέκλεισε κάθε περίπτωση να μετάσχει στην πολιτική ζωή της Τουρκίας ή να επιστρέψει από την Πενσιλβάνια όπου ζει αυτοεξόριστος.
«Ουδέποτε υιοθέτησα ή αντιτάχθηκα σε πολιτικό κόμμα ή υποψήφιο, ούτε στο μέλλον θα το κάνω. Τα τελευταία 15 χρόνια έχω αποσυρθεί από τα εγκόσμια και, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στην Τουρκία, προτίθεμαι να συνεχίσω έτσι».