Η χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα-Πούτιν και η συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ στη Ρώμη, οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, το επικείμενο δημοψήφισμα στην Κριμαία και ζητήματα που επηρεάζουν τις ευρωρωσικές σχέσεις, όπως το φυσικό αέριο, αποτελούν τα κύρια στοιχεία της σημερινής ειδησεογραφίας σε αμερικανικά ΜΜΕ για την ουκρανική κρίση, υπογραμμίζοντας τις «διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις» μεταξύ Δύσης-Ρωσίας, αλλά συνάμα και τη βούληση για συνέχιση των συνομιλιών, με σκοπό την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Η Ουάσιγκτον Ποστ σημειώνει ότι μια μέρα μετά την ανακοίνωση από τον πρόεδρο Ομπάμα των κυρώσεων κατά της Μόσχας, ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν απέρριψε κατηγορηματικά τη θέση των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η χώρα του δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τις εκκλήσεις για βοήθεια από τους Ρώσους της Ουκρανίας

Παράλληλα, υπογραμμίζεται το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται χωρισμένοι για το πώς θα αντιμετωπίσουν τη «ρωσική επέμβαση» στην Κριμαία, σημειώνοντας την «απροθυμία» της Γερμανίας για να επιβληθούν στη Ρωσία «σημαντικές κυρώσεις». Επίσης, επισημαίνεται ότι η Άγγελα Μέρκελ υποστήριξε ότι το επικείμενο δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι «παράνομο και ασυμβίβαστο με το Σύνταγμα της Ουκρανίας», μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η Νιου Γιορκ Τάιμς, σε κύριο άρθρο της, τονίζει ότι η ενίσχυση των εξαγωγών φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ θα εξυπηρετούσε τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ευρώπη από άποψη εξωτερικής πολιτικής, δεδομένου ότι οι ευρωπαίοι σύμμαχοι λαμβάνουν σήμερα περίπου το 30% του αερίου τους από τη Ρωσία και χώρες όπως η Γερμανία και η Ουκρανία είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις ενεργειακές περικοπές με πολιτικά κίνητρα. Επίσης, επισημαίνεται ότι για το λόγο αυτό, το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας οφείλει να επιταχύνει την αναθεώρηση των αιτήσεων για εξαγωγές στην Ευρώπη και το Κογκρέσο θα πρέπει να συμβάλει στην άρση των περιορισμών στις εξαγωγές φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ προς αμερικανούς συμμάχους.

Όπως σημειώνει η σύνταξη της εφημερίδας, οι αμερικανοί αξιωματούχοι πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου ως στοιχείο μιας διπλωματικής προσέγγισης που επίσης περιλαμβάνει τη στήριξη άλλων κρατών με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν ήταν επικεφαλής η Χίλαρι Κλίντον, αναφέρεται στο κύριο άρθρο, ανέθεσε αυτήν ακριβώς την αρμοδιότητα στο Γραφείο Ενεργειακών Πηγών, το οποίο βοήθησε τα ευρωπαϊκά κράτη να μειώσουν την εξάρτησή τους από ρωσικό αέριο, αγοράζοντας μεταξύ άλλων μεγαλύτερες ποσότητες αερίου από την Αφρική.

Σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου CNN καταγράφονται οι χθεσινές εξελίξεις για μια κρίση η οποία «απειλεί να διχοτομήσει όχι μόνο την Ουκρανία αλλά και να αποκόψει τη Ρωσία από τη Δύση», όπως υποστηρίζεται.

Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στην χθεσινή συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ και όπως δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, μετά το πέρας των συνομιλιών, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τις επόμενες ώρες και μέρες για την «εξεύρεση πολιτικής λύσης, παρά τη διαφοροποίησή τους στο θέμα της Κριμαίας».

Επίσης, κατά την τηλεφωνική, ωριαία, συνομιλία, που είχαν οι πρόεδροι Ομπάμα και Πούτιν, ο αμερικανός ηγέτης δήλωσε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν την κυριαρχία της Ουκρανίας, και ότι μπορεί να υπάρξει διπλωματική διέξοδος από την κρίση.

Όπως σημειώνεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου Πούτιν, η τηλεφωνική συνομιλία ανέδειξε «διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις» για τα αίτια της κρίσης και την τρέχουσα κατάσταση, ενώ τονίζεται ακόμη ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει τις εκκλήσεις για βοήθεια από την ανατολική και νοτιοανατολική Ουκρανία.