Στις 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί τελικά το δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραχώρησης μεγαλύτερης αυτονομίας στην Κριμαία, που ήταν αρχικά προγραμματισμένο για τις 25 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του φιλορώσου πρωθυπουργού της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ.
Το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας είχε ψηφίσει την Πέμπτη υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για μεγαλύτερη αυτονομία. Η ψηφοφορία αυτή έγινε κεκλεισμένων των θυρών καθώς το κτίριο του κοινοβουλίου ελέγχεται από το πρωί της Πέμπτης από μια ομάδα ενόπλων.
Οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας και ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού τη φύλαξη σημαντικών κτιρίων στη χερσόνησο, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο την υπηρεσία τύπου του Στόλου.
Εντωμεταξύ, στο Κίεβο μεταβαίνει αύριο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ για συνομιλίες με τη νέα ουκρανική κυβέρνηση. «Μόλις μίλησα με τον μεταβατικό πρόεδρο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ. Θα μεταβώ την Κυριακή στο Κίεβο για συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση», έγραψε τις πρώτες πρωινές ώρες στο λογαριασμό του στο Τwitter ο Χέιγκ.
Χθες ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και συμφώνησαν ότι «όλες οι χώρες οφείλουν να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας», σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.
Στην Ουάσινγκτον ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε «ιδιαίτερα ανήσυχος από τις πληροφορίες για μετακινήσεις δυνάμεων από τη ρωσική ομοσπονδία στην Ουκρανία». «Οι ΗΠΑ θα είναι αλληλέγγυες με τη διεθνή κοινότητα για να υπογραμμίσουν ότι θα υπάρξει κόστος σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία», τόνισε προειδοποιώντας τη Μόσχα.
Ο Μπαράκ Ομπάμα ίσως δεν λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της G8 που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.
Στον ΟΗΕ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στο τέλος συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν επειγόντως να σταλεί διεθνής αποστολή διαμεσολάβησης, ανεξάρτητη και αξιόπιστη στην Κριμαία για να αρχίσει η αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, από την πλευρά του, απάντησε ότι η Μόσχα έχει «ως αρχή να μην δέχεται τις επιβεβλημένες διαμεσολαβήσεις», προσθέτοντας ωστόσο ότι αν οι περιφερειακές αρχές στην Κριμαία συμφωνούν, τότε ο ίδιος δεν βλέπει να υπάρχει κώλυμα.
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ρωσία εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας στο Μνημόνιο της Βουδαπέστης που υπογράφηκε το 1994, με αντάλλαγμα το Κίεβο να αποποιηθεί τα πυρηνικά όπλα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης της οποίας ήταν μέλος.