«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση, η ίδια δημιούργησε για τον εαυτό της μια δύσκολη κατάσταση, και αυτή η διάκριση είναι σημαντική», τόνισε ο γνωστός για τον ευρωσκεπτικισμό του πρώην πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ».
Η Ευρώπη ασχολείται με τον εαυτό της, όλα τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από την ίδια, καθώς από τη μία πλευρά υπάρχει το οικονομικό και το κοινωνικό σύστημα, η αποκαλούμενη κοινωνική οικονομία της αγοράς, με το οποίο είναι αδύνατη μια μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, κι από την άλλη πλευρά υπάρχει το πρόβλημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, εκτίμησε ο Κλάους.
Ο ίδιος, όπως είπε, υποστηρίζει μια «ριζοσπαστική στροφή», μια αλλαγή παραδείγματος στην ΕΕ, όπως έγινε στην Τσεχοσλοβακία πριν από 20 χρόνια, καθώς δεν είναι σίγουρος ότι η λογική του μοντέλου ολοκλήρωσης της ΕΕ είναι το μέλλον της Ευρώπης και έχει την πεποίθηση πως θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή σε μια κατάσταση όπου οι κυρίαρχες κυβερνήσεις των εθνικών κρατών θα διαπραγματεύονται λύσεις που αφορούν όλους.
Ο αυτοπροσδιοριζόμενος ως «ο μεγαλύτερος αντιφρονών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρώην πρόεδρος της Τσεχίας, άσκησε δριμεία κριτική στην πρόκληση της δραματικής κατάστασης στην Ουκρανία από το εξωτερικό, και «ιδιαίτερα από την ΕΕ», που ο ίδιος εξέφρασε το φόβο ότι θα μπορούσε να καταλήξει σε μια τραγωδία παρόμοια εκείνης της βίαιης διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας.
Διότι, σημείωσε, δεν υπάρχει μόνον το θετικό παράδειγμα της Τσεχοσλοβακίας, όπου οι Τσέχοι και οι Σλοβάκοι επιδίωξαν και προώθησαν τη διχοτόμηση εκ των έσω: τόσο στη Γιουγκοσλαβία όσο και στην Ουκρανία, η δραματική κατάσταση προκαλείται από το εξωτερικό.
Ο Κλάους επισήμανε ότι μιλώντας για τη γιουγκοσλαβική τραγωδία έχει μπροστά του τον Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, τον Άλοϊς Μοκ, την Μάντλιν Ολμπράιτ και τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δηλαδή, όπως συμπληρώνει, τους τότε υπουργούς εξωτερικών της Γερμανίας, της Αυστρίας, των ΗΠΑ καθώς και τον ειδικό εντεταλμένο των ΗΠΑ. Στη θέση τους μπορεί κανείς σήμερα, στην περίπτωση της Ουκρανίας, να αντικαταστήσει τα ονόματα με εκείνα των διαδόχων τους.
Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας υπήρξε μια καταστροφή για τους ανθρώπους της άλλοτε ομοσπονδίας, και αυτό απειλεί να επαναληφθεί στην περίπτωση της Ουκρανίας, προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας, ο οποίος υπήρξε ο τελευταίος υπουργός Οικονομικών της ενιαίας Τσεχοσλοβακίας, διαδραματίζοντας πρωταρχικό ρόλο στην ειρηνική διαίρεσή της —την 1η Ιανουαρίου 1993— σε δύο ανεξάρτητα κράτη, την Τσεχία και τη Σλοβακία.