Μπροστά στις νέες εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την ένταση που έχει προκληθεί στην Κριμαία, όπου ελλιμενίζεται ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, το Λονδίνο και η Βαρσοβία εξέφρασαν σήμερα τη «μεγάλη ανησυχία τους».
Εξάλλου ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα πρέπει να είναι διαφανής σχετικά με τις στρατιωτικές της ασκήσεις κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αποφύγει να κάνει κινήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν ή «να οδηγήσουν σε λάθος υπολογισμούς αυτή την ευαίσθητη περίοδο».
«Παρακολουθώ στενά τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων», προειδοποίησε ο Χέιγκελ.
«Αναμένω από τη Ρωσία να είναι διαφανής όσον αφορά τις δραστηριότητες αυτές και την καλώ να μην κάνει κινήσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν ή να οδηγήσουν σε λάθος υπολογισμούς αυτή την ευαίσθητη περίοδο, μια περίοδο μεγάλης έντασης», υπογράμμισε ο αμερικανός υπουργός.
Από τη Βαρσοβία, ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι προειδοποίησε εναντίον «ενός επικίνδυνου παιχνιδιού» στην Κριμαία.
«Παρακολουθούμε την εξέλιξη των γεγονότων στην Κριμαία με πολύ προσοχή και μεγάλη ανησυχία. Ένοπλοι άνδρες κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια στη Συμφερόπολη. Πρόκειται για μια εξτρεμιστική πράξη», δήλωσε, ενώ υπογράμμισε «με αυτό τον τρόπο ξεκινούν οι περιφερειακές συγκρούσεις».
Ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ από την πλευρά του ζήτησε «μια πολύ αλληλέγγυα πίεση από τη διεθνή κοινότητα ώστε να υπερασπιστούμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
«Η στάση της Ρωσίας όσον αφορά το θέμα κλειδί της ουκρανικής ακεραιότητας θα είναι ένα τεστ για τις πραγματικές της προθέσεις», πρόσθεσε ο Τουσκ.
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στην Κριμαία, επισημαίνοντας ότι οι στρατιωτικές ρωσικές κινήσεις «δεν βοηθούν» «σε μια στιγμή όπου όλες οι πλευρές (…) θα έπρεπε να εργαστούν για να αποκλιμακωθεί η ένταση».
Υπογραμμίζοντας ότι «η αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», το Φόρεϊν Όφις κάλεσε «όλες τις πλευρές, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό της Ουκρανίας, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε πράξη ή λόγο που θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω τις εντάσεις ή να επηρεάσουν την ακεραιότητα της Ουκρανίας με οποιονδήποτε τρόπο».