Η μεγαλύτερη κόρη του Γεργκ Χάιντερ, αποβιώσαντος ακροδεξιού ηγέτη της Αυστρίας, η Ούλρικε Χάιντερ-Κουέρτσα, θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις ευρωεκλογές του Μαΐου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το κόμμα του.

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Συνασπισμός για το Μέλλον της Αυστρίας (BZÖ) δυσκολεύεται να προσελκύσει την προσοχή των πολιτών το τελευταίο διάστημα, αφού απέτυχε να καταλάβει έδρες στη βουλή της χώρας στις περυσινές εκλογές.

Η Χάιντερ-Κουέρτσα, η οποία δεν είχε καμιά πολιτική εμπειρία ως σήμερα, δήλωσε ότι θέλει να συνεχίσει την πολιτική «κληρονομιά» του πατέρα της, ο οποίος απεβίωσε το 2008 σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα το οποίο είχε προκαλέσει ο ίδιος, οδηγώντας υπό την επήρεια αλκοόλ.

«Είμαι πολύ υπερήφανη για το επώνυμό μου, είμαι πολύ υπερήφανη για την πολιτική του», δήλωσε η 37χρονη νομικός σε μια συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη αναφερόμενη στον ιδρυτή του Συνασπισμού. Το κόμμα έχει αποπειραθεί να αποστασιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από τις πιο ακραιφνείς ξενοφοβικές και ρατσιστικές θέσεις του ιδρυτή του αλλά διατηρεί τον ευρωσκεπτικισμό του.

Η Χάιντερ-Κουέρτσα είπε πως θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται γενική επιδιόρθωση εκ θεμελίων κι επέκρινε το κοινό νόμισμά της ως ένα «σχέδιο της ελίτ των τραπεζιτών και των επενδυτών», το οποίο προχώρησε παρά την έλλειψη ενότητας στην ΕΕ.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Kronen Zeitung και δημοσιεύθηκε χθες η Χάιντερ-Κουέρτσα δήλωσε ότι επέλεξε να εκπροσωπήσει το κόμμα διότι «ο πατέρας της το ίδρυσε» και έχει την πολιτική «στο αίμα της».

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2009, το BZÖ είχε συγκεντρώσει το 4,6% των ψήφων, δεν υπερέβη δηλαδή το όριο για να εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο το κόμμα επωφελήθηκε από την αύξηση του αριθμού των ευρωβουλευτών τον Δεκέμβριο του 2011 όταν και κατέλαβε σε αυτό μία έδρα ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Έβαλντ Στάντλερ.

Η υποψηφιότητα της Χάιντερ-Κουέρτσα ανακοινώθηκε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια έντονη αντιπαράθεση για τις συνέπειες της πολιτικής του αποβιώσαντα πατέρα της στην Καρινθία—πολυάριθμα σκάνδαλα αλλά και την αλόγιστη χρήση και διαχείριση ποσών από την τράπεζα Hypo Alpe Adria, στην οποία έχει χορηγηθεί κρατική στήριξη ύψους 3,6 δισεκ. ευρώ ως τώρα.

Η Χάιντερ-Κουέρτσα θα χρειαστεί να συγκεντρώσει 2.600 υπογραφές υποστηρικτών της για να θέσει και επίσημα υποψηφιότητα, αλλά αυτό είναι το μικρότερο πολιτικό πρόβλημα με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπη.