Υπέρ της διεξαγωγής μιας συνόδου των ευρωπαϊκών κρατών με σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία τάσσεται ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και το Ευρώ, Όλι Ρεν.
Οι νέες αρχές στο Κίεβο λένε ότι η χώρα χρειάζεται 35 δισ. δολάρια (25,4 δισ. ευρώ) ώστε η Ουκρανία να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2014 και το 2015.
«Δοθέντος του ότι οι πόροι της ΕΕ έγκεινται πρωτίστως στα χέρια των κρατών μελών της, θα τασσόμουν επίσης υπέρ της ιδέας (της διοργάνωσης) μιας συνόδου δωρητών για την Ουκρανία ώστε να μπορέσουμε με πόρους κρατών μελών και άλλων ευρωπαϊκών χωρών να φτιάξουμε ένα μεγάλο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία», δήλωσε ο Ρεν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τον Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει τη χορήγηση βοήθειας 610 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ, από τις οποίες είχε αποσυρθεί το Κίεβο.
«Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι πολύ εύθραυστη, η προτεραιότητά μας είναι να σταθεροποιήσουμε τη χώρα πολιτικά και κατόπιν οικονομικά», σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Η χορήγηση μιας ενδεχόμενης οικονομικής χρηματοοικονομικής στήριξης από την ΕΕ «σε συνεργασία με το ΔΝΤ» συναρτάται με την ανάδειξη μιας νέας εκλεγμένης κυβέρνησης και με μια «πολύ σαφή δέσμευση (από την πλευρά της) να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο Ρεν.
Ο Ρεν είναι το πρώτο μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τάχθηκε δημόσια υπέρ της διεξαγωγής μιας τέτοιας διεθνούς συνόδου.
Ορισμένα κράτη μέλη επιδιώκουν να εμπλέξουν και τη Ρωσία στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας. «Πρέπει όλοι οι εταίροι, περιλαμβανομένης και της Ρωσίας, να βοηθήσουν την Ουκρανία», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς. Η Μόσχα είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο τη χορήγηση πιστώσεων 15 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων έχει εκταμιεύσει περίπου 3 δισ. δολάρια. Όμως η συνέχιση αυτής της βοήθειας παραμένει αβέβαιη, δοθείσης της έντασης στις διμερείς σχέσεις μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία.