Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση στις ουκρανικές αρχές να διασφαλίσουν την ενότητα της χώρας μετά την αλλαγή της εξουσίας στο Κίεβο.
Η Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους νέους ηγέτες της Ουκρανίας και τόνισε ότι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας κατά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, όπως είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ.
Προτεραιότητά τους θα πρέπει να είναι η εξεύρεση ενός δρόμου που θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση της χώρας, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ζάιμπερτ, παραμένει ακόμη ανοιχτή η δυνατότητα υπογραφής μιας συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από τη Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε τις νέες ουκρανικές αρχές να μην επιχειρήσουν να «εκδικηθούν» τους πολιτικούς αντιπάλους τους. «Το αίσθημα δικαιοσύνης υπαγορεύει την τιμωρία όσων ευθύνονται για εγκλήματα και, αναμφίβολα, έγιναν εγκλήματα στο Κίεβο. Αναφέρομαι κυρίως στις πραγματικές εκτελέσεις στις οποίες προέβησαν οι ελεύθεροι σκοπευτές. Όμως αν η επανάσταση θέλει να επιφέρει θετικούς καρπούς δεν μπορεί να οικοδομηθεί στη λογική της εκδίκησης ή της ανταπόδοσης», τόνισε ο Πολωνός πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους.
«Το στοίχημα για την Ουκρανία δεν είναι να εκδικηθεί αλλά να σώσει την οικονομία της και τα δημόσια οικονομικά της», πρόσθεσε.
Ο Τουσκ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το μέλλον της γειτονικής χώρας στην οποία, όπως είπε, η κατάσταση παραμένει «ιδιαίτερα περίπλοκη».
Νωρίτερα σήμερα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και πολλών άλλων αξιωματούχων για «μαζικές δολοφονίες» πολιτών. Ο Γιανουκόβιτς, ο οποίος καθαιρέθηκε το Σάββατο από το κοινοβούλιο, δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως τις δύο τελευταίες ημέρες και ενδέχεται να κρύβεται στην ανατολική Ουκρανία.
Από τις βίαιες ταραχές στο Κίεβο, την περασμένη εβδομάδα, έχασαν τη ζωή τους 82 άνθρωποι.