Στην τελική ευθεία μπαίνει αυτήν την εβδομάδα στη Γαλλία, η διαδικασία για τη θεσμοθέτηση της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, μια μικτή επιτροπή, αποτελούμενη από επτά βουλευτές και επτά γερουσιαστές, προέβη σήμερα στην «εναρμόνιση» των τροποποιημένων κειμένων από τα δύο Σώματα.
Το εναρμονισμένο κείμενο θα περάσει αύριο για τελική έγκριση από τη Γερουσία και την Τετάρτη από τη Βουλή.
Μετά την υπογραφή από τον Γάλλο πρόεδρο και τη γνωμοδότηση του Συνταγματικού Συμβουλίου, αναμένεται ότι ο νόμος θα δημοσιευθεί γύρω στις 15 Νοεμβρίου.
Παρ’ όλα αυτά η ένταση στο μέτωπο των απεργιών παραμένει υψηλή, με τη νεολαία να δίνει «ραντεβού» ήδη για αύριο, έξω από το κτίριο της Γερουσίας και τα συνδικάτα να οργανώνονται για τη μεγάλη απεργία της Πέμπτης.
Mε κάλεσμα προς τους απεργούς να δείξουν «υπευθυνότητα», απευθύνθηκε το πρωί από το ραδιόφωνο, η υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ, που μόλις επέστρεψε από τη Νότια Κορέα όπου συμμετείχε στην υπουργική συνάντηση της «Ομάδας των 20», (G-20).
Η υπουργός δήλωσε ότι το ημερήσιο κόστος των ζημιών από τις απεργίες εκτιμάται ανάμεσα σε 200 με 400 εκατομμύρια ευρώ, αποφεύγοντας να συμφωνήσει με το συνολικό ύψος των 3 δισ. ευρώ, που κυκλοφορεί στους οικονομικούς κύκλους.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι πέρα από την υλική, είναι και η ηθική ζημιά για τη χώρα, λόγω του αρνητικού κλίματος για τους επενδυτές, πράγμα που διαπίστωσε και κατά το ταξίδι της στη Νότια Κορέα.
Το κάλεσμα της υπουργού δε μοιάζει να έχει επηρεάσει για την ώρα το μέτωπο των απεργών στα διυλιστήρια, που συνεχίζουν τα μπλόκα παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της αστυνομίας, ενώ παράλληλα στις γενικές τους συνελεύσεις ψήφισαν μαζικά υπέρ της συνέχισης της απεργίας.