Δεκάδες Ουκρανοί έκλεισαν σήμερα έναν δρόμο που οδηγεί σε ένα συνοριακό πέρασμα προς την Πολωνία, ανακοίνωσε η πολωνική υπηρεσία ελέγχου των συνόρων, ενώ πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν προβλήματα σε άλλα συνοριακά περάσματα.

«Ενημερωθήκαμε από ανθρώπους που κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα ότι περίπου 200 Ουκρανοί έκλεισαν σήμερα το πρωί τον δρόμο προς το πέρασμα Κόρτσοβα. Τώρα μπορεί να έχουν φτάσει τους 300», ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος της υπηρεσίας.

«Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι, όμως σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες είναι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο αποκλεισμός αναφέρθηκε στο ουκρανικό έδαφος, κοντά στα σύνορα με το πολωνικό χωριό Κόρτσοβα.

Στο μεταξύ η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι καταδίκασε τα χθεσινά αιματηρά επεισόδια στην Ουκρανία και ζήτησε να διενεργηθεί «άμεση και ανεξάρτητη έρευνα».

«Καταδικάζω έντονα τις δολοφονίες και καλώ την κυβέρνηση και τους διαδηλωτές να δράσουν ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση και να ενεργήσουν άμεσα ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση στην κρίση», αναφέρει η Πιλάι σε ανακοίνωσή της.

«Ζητώ επίσης να διενεργηθεί άμεση και ανεξάρτητη έρευνα για να καθοριστούν τα γεγονότα και οι ευθύνες, περιλαμβανομένης της πιθανής χρήσης υπερβολικής βίας, και να αποδοθούν ευθύνες για αυτές τις δολοφονικές συγκρούσεις», πρόσθεσε η Πιλάι.

Εξάλλου η Ύπατη Αρμοστής κάλεσε τις δύο πλευρές «να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ωρών.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ ανέφερε στον λογαριασμό του στο twitter ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει να «λογοδοτήσει» για «την απαράδεκτη βία» εναντίον των διαδηλωτών στο Κίεβο.

«Η βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών είναι απαράδεκτη και η ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει να λογοδοτήσει», ανέφερε.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει αύριο στις Βρυξέλλες σε μια έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διάρκεια της οποία αναμένεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην κυβέρνηση του ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Εξάλλου ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί «σύντομα» στο Κίεβο έπειτα από αίτημα της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

«Έπειτα από αίτημα της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον θα πραγματοποιήσω σύντομα αποστολή στο Κίεβο», σημείωσε στον λογαριασμό του στο Τουίτερ ο Σικόρσκι.

Νωρίτερα ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ είχε ανακοινώσει ότι θα ζητήσει από την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις κατά της ουκρανικής κυβέρνησης.