Το αλαουιτικό χωριό Μάαν, στην επαρχία Χάμα, ανακατέλαβε ο συριακός στρατός στην κεντρική Συρία, όπου διαπράχθηκε στις αρχές του Φεβρουαρίου μια «σφαγή» από αντάρτες οι οποίοι μάχονται για την ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA.
«Μονάδες του στρατού ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο του Μάαν, αφού εξολόθρευσαν τους τρομοκράτες οι οποίοι είχαν παρεισφρήσει σε αυτό και είχαν διαπράξει μια σφαγή άμαχων πολιτών σκοτώνοντας δεκάδες εξ αυτών, ιδίως γυναικών», ανέφερε το SANA, επικαλούμενο έναν αξιωματικό του στρατού.
Η δημόσια τηλεόραση έκανε λόγο περί «επιστροφής της ασφάλειας» στο Μάαν, όπου οι κάτοικοι ανήκουν στην πλειονότητά τους στην μειονότητα των Αλαουιτών, ενός κλάδου του σιιτικού ισλάμ στον οποίο ανήκει και η οικογένεια Άσαντ.
Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, 42 πολίτες σκοτώθηκαν από «τρομοκράτες», κατά την ορολογία που χρησιμοποιούν οι αρχές για τους αντικαθεστωτικούς μαχητές.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε την ανακατάληψη του Μάαν «έπειτα από βομβαρδισμούς και μάχες».
Την 9η Φεβρουαρίου, μαχητές ισλαμιστικών οργανώσεων σκότωσαν τουλάχιστον 25 πολίτες, ανάμεσά τους 14 γυναίκες, και 20 παραστρατιωτικούς μαχητές που τάσσονταν υπέρ του καθεστώτος στο Μάαν, σύμφωνα με ένα νέο απολογισμό της ίδιας μη κυβερνητικής οργάνωσης.
Ο ΟΗΕ είχε καταγγείλει τη «σφαγή» στο χωριό αυτό κάνοντας λόγο για «δεκάδες αμάχους (οι οποίοι) δολοφονήθηκαν βάρβαρα» στο Μάαν.
Σε ένα από τα άλλα μέτωπα, στην πόλη Χομς, όπου πάνω από 1400 άμαχοι που βρίσκονταν σε πολιορκημένες περιοχές έχουν απομακρυνθεί τις τελευταίες ημέρες από τον ΟΗΕ, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί επαναλήφθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Χθες Κυριακή βομβαρδίστηκαν διάφοροι τομείς, ενώ υπήρξαν επίσης μάχες ανάμεσα σε αντάρτες και το στρατό στην περιφέρεια της πόλης.
Η ανθρωπιστική επιχείρηση στη Χομς έχει ανασταλεί, με το καθεστώς και στους αντάρτες να αλληλοκατηγορούνται ότι προσκόπτουν την διαδικασία.
Στην επαρχία Χομς δύο διοικητές ταξιαρχιών των ανταρτών σκοτώθηκαν σε μάχες με το στρατό ενώ ένα κορίτσι 18 ετών σκοτώθηκε από τα σφοδρά πυρά ανδρών του στρατού στην κοινότητα αλ Ντάρα αλ Καμπίρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο.
Βορειότερα, στην επαρχία Χαλέπι, ένας ισλαμιστής μαχητής, Γερμανός υπήκοος, και άλλοι αντικαθεστωτικοί σκοτώθηκαν από την έκρηξη μιας βόμβας στην πόλη Μένμπετζ.
Η εξέγερση ξέσπασε μετά την αιματηρή καταστολή από τις αρχές του ειρηνικού κινήματος διαμαρτυρίας που είχε αρχίσει την 15η Μαρτίου 2011, η οποία ώθησε αποστάτες του στρατού και πολίτες να πάρουν τα όπλα.
Η σύγκρουση έχει αποκτήσει πλέον πολύ πιο περίπλοκα χαρακτηριστικά, καθώς σε αυτή συμμετέχουν πλέον μαζικά οπαδοί του τζιχάντ, του ιερού πολέμου, από το εξωτερικό.
Αρχικά σύμμαχοι, οι αντάρτες και οι οπαδοί του τζιχάντ έχουν εμπλακεί σε όλο και πιο αιματηρές συγκρούσεις τους τελευταίους μήνες, καθώς οι πρώτοι εξανέστησαν από τις ηγεμονικές τάσεις των δεύτερων και την ακραία εκδοχή του ισλαμικού νόμου που εφαρμόζουν.