Οι διαπραγματευτές της κυβέρνησης του Πακιστάν ακύρωσαν σήμερα μια προγραμματισμένη συνάντησή τους με εκπροσώπους του Κινήματος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν (TTP), αφού εξτρεμιστές στη βορειοδυτική περιοχή των φυλών ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν 23 στρατιωτικούς που είχαν απαχθεί το 2010.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Όμαρ Χάλιντ Χορασάνι, επικεφαλής των πακιστανών Ταλιμπάν στη Μοχμάντ, μια από τις επτά ημιαυτόνομες περιοχές των φυλών, ανακοίνωσε αργά χθες ότι οι στρατιωτικοί, μέλη του σώματος της Συνοριοφρουράς (ΣΦ), εκτελέστηκαν σε αντίποινα για τους θανάτους μελών της οργάνωσης που βρίσκονταν στη φυλακή.

«Είχαμε καλέσει την κυβέρνηση να σταματήσει τους φόνους των φυλακισμένων μαχητών μας. . . (αλλά) αυτή συνέχισε να τους διαπράττει», ανέφερε ο Χορασάνι.

Ο επικεφαλής των κυβερνητικών διαπραγματευτών Ιρφάν Σιντίκι δήλωσε ότι η ομάδα του δεν θα συναντηθεί με τους αντιπροσώπους των ανταρτών για τις συνομιλίες που προγραμματιζόταν να διεξαχθούν σήμερα.

«Η συνάντηση αυτή είναι ανώφελη μετά το φόνο των 23 απαχθέντων στρατιωτών της ΣΦ. . . Λυπούμεθα που ανακοινώνουμε ότι η κατάσταση δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο Σιντίκι σε ανακοίνωσή του.

Ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσε τους φόνους των στρατιωτικών, τους οποίους χαρακτήρισε «απάνθρωπη ενέργεια». Μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, απέρριψε την κατηγορία ότι αντάρτες έχουν δολοφονηθεί σε κέντρα κράτησης ως μια «αβάσιμη καταγγελία και απλώς και μόνο προπαγάνδα».

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ αποκάλεσε τις δολοφονίες ένα «σοβαρό και μακάβριο έγκλημα». «Τέτοια συμβάντα έχουν αρνητική επίπτωση στην ειρηνευτική διαδικασία η οποία άρχισε ώστε να διευθετηθεί ειρηνικά το ζήτημα» της δράσης των ισλαμιστών ανταρτών, να «δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη», πρόσθεσε. «Το Πακιστάν δεν αντέχει τέτοια αιματοχυσία. . . Η κατάσταση είναι πολύ λυπηρή, όλο το έθνος έχει σοκαριστεί, τόνισε.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν, οι οποίες άρχισαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σκοπό έχουν να τερματιστεί η εξέγερση η οποία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους από το 2007. Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν δύο φορές. Κατά την τελευταία τους συνάντηση την Παρασκευή, είχαν θίξει το ενδεχόμενο να κηρυχθεί εκεχειρία ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και στους Ταλιμπάν.

Ο Μολάνα Γιούσαφ Σαχ, ένας εκπρόσωπος των διαπραγματευτών των Ταλιμπάν, είπε ότι λυπάται για την απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει τη συνάντηση. Ακόμη, σε μια ένδειξη πως η ηγεσία των Ταλιμπάν δεν διαθέτει τον πλήρη έλεγχο των πιο περιθωριακών ομάδων, αποστασιοποιήθηκε από την απόφαση για την εκτέλεση των 23 στελεχών της ΣΦ. «Λυπούμαστε επίσης που πληροφορούμαστε το γεγονός στη Μοχμάντ», είπε.

Ο Σιντίκι ανέφερε πως η ομάδα των κυβερνητικών διαπραγματευτών θα συναντηθεί αύριο Τρίτη για να καθορίσει την πορεία της από εδώ και πέρα.

Οι πιέσεις εντείνονται προς την κυβέρνηση να εξαπολύσει μια ολομέτωπη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Ταλιμπάν.

«Οι Ταλιμπάν δεν άξιζαν ποτέ το καθεστώς το οποίο τους εκχωρεί η κυβέρνηση διεξάγοντας συνομιλίες μαζί τους. Είναι καιρός η κυβέρνηση να αναλάβει δράση και να εκπληρώσει την υποχρέωσή της να αποκαταστήσει την ειρήνη», δήλωσε ο Ταλάτ Μασούντ, ειδικός για αμυντικά θέματα και στρατηγός εν αποστρατεία, στο τηλεοπτικό δίκτυο Geo.

Οι συνομιλίες είχαν αρχίσει τον προηγούμενο μήνα εν μέσω της σεναριολογίας περί του ότι οι ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για εκτεταμένες αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις στο δυτικό Πακιστάν.

Οι περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές αμφισβητούσαν έντονα το εάν και κατά πόσον οι συνομιλίες με το παράνομο κίνημα των Ταλιμπάν θα μπορούσαν ποτέ να οδηγήσουν στην αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα όπου οι ισλαμιστές πολεμούν για να ανατρέψουν την κυβέρνηση και να εγκαθιδρύσουν ένα ισλαμικό κράτος.

Πάνω από 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια από την 6η Φεβρουαρίου, όταν άρχισαν οι διαπραγματεύσεις. Οι Ταλιμπάν πάντως ανέλαβαν την ευθύνη για μόλις μία από τις επιθέσεις που έχουν σημειωθεί, την περασμένη Πέμπτη, όταν 13 αστυνομικοί είχαν σκοτωθεί σε μια έκρηξη βόμβας.

Η κατάσταση στο Πακιστάν εγείρει έντονες ανησυχίες, έπειτα από πολλά χρόνια ασταμάτητης αιματηρής βίας και ενόψει μάλιστα της σχεδιαζόμενης αποχώρησης των ξένων μάχιμων στρατευμάτων από το γειτονικό Αφγανιστάν αργότερα φέτος.

Ο στρατός δημόσια έχει ταχθεί υπέρ της έκκλησης του Σαρίφ για συνομιλίες, αλλά κατ’ ιδίαν ανώτεροι αξιωματικοί του έχουν επικρίνει με σφοδρότητα τη διεξαγωγή τους, δίνοντας τροφή στις εικασίες πως οι ένοπλες δυνάμεις αναμένουν μια δικαιολογία για να αναλάβουν δράση.

Ο Ιμράν Χαν, ένας παίκτης του κρίκετ που έγινε δημοφιλής πολιτικός και τάσσεται αναφανδόν υπέρ των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «σαφώς πρόκειται για μια ενέργεια που σαμποτάρει άμεσα και με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις συνομιλίες».