Οι Βρετανοί πολιτικοί διακινδυνεύουν να προκαλέσουν αρνητική αντίδραση στη Σκωτία, όταν λένε πως οι Σκωτσέζοι δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν τη στερλίνα αν ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας, θα τονίσει σε σημερινή ομιλία του ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ, προσθέτοντας πως κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν έχει δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να εμποδίσει την ένταξη της Σκωτίας στην ΕΕ.

Ο Σάλμοντ προσπαθεί να αντιμετωπίσει την προσεκτικά χορογραφημένη προσπάθεια του Λονδίνου να ματαιώσει το σκωτσέζικο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία της Σκωτίας υπονομεύοντας το κεντρικό οικονομικό του επιχείρημα ότι η Σκωτία θα μπορούσε να είναι μια ευημερούσα ανεξάρτητη χώρα, σημειώνει το ΑΜΠΕ.

«Η πραγματικότητα είναι ότι η στερλίνα είναι τόσο της Σκωτίας όσο και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Σάλμοντ σε σχόλια που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το γραφείο του.

«Υποστηρίζοντας κάτι διαφορετικό, το κατεστημένο του Ουέστμινστερ –Τόρις, Εργατικοί και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες– προκαλεί μια αρνητική αντίδραση από τους απλούς ανθρώπους της Σκωτίας, οι οποίοι αισθάνονται πως αποτελεί μια απόπειρα εκφοβισμού της Σκωτίας πριν από τη δημοκρατική επιλογή στην οποία προσβλέπουμε αυτό το Σεπτέμβριο».

Οι δύο πυλώνες της προσπάθειας του Σάλμοντ για ανεξαρτησία –η διατήρηση της στερλίνας και η συμμετοχή στην ΕΕ– κλονίστηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν προειδοποίησε πως η Σκωτία δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τη στερλίνα αν οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επέστησε χθες την προσοχή της Σκωτίας στο γεγονός ότι θα χρειαστεί να παλέψει για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Σάλμοντ δήλωσε ακόμη στη σημερινή ομιλία του στο Αμπερντίν πως η απόφαση για το αν θα εμποδιστεί η ένταξη της Σκωτίας στην ΕΕ ανήκει στα κράτη μέλη της Ένωσης. Ωστόσο, πρόσθεσε, η μη αναγνώριση της δημοκρατικής βούλησης της Σκωτίας θα αντέβαινε στο πνεύμα της ΕΕ.

«Κανένα κράτος μέλος δεν έχει δηλώσει πως θα επιδιώξει να εμποδίσει τη συμμετοχή της Σκωτίας στην ΕΕ», τόνισε.