Χρώματα, πάθος, δάκρυα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, πόνος.
Αν μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις τότε σίγουρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες.
Στις παρακάτω εικόνες συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.
Δείτε πως κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Associated Press τα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο τις τελευταίες επτά ημέρες.
Αθήνα, Ελλάδα: Όταν κάτι παλιό φεύγει, κάτι νέο γεννιέται
Πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή έναρξης των εργασιών στο Ελληνικό, εκεί όπου θα γίνει το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στη Μεσόγειο, αλλά ταυτόχρονα κυψέλη ανάπτυξης, όπως ευελπιστεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η εκκίνηση αναμόρφωσης της περιοχής -αρχικά με το γκρέμισμα παλιών κτιρίων- αποτέλεσε αντικείμενο ενασχόλησης και για τα διεθνή ΜΜΕ, κυρίως λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που υπήρξε στο να φτάσει αυτή η ημέρα.
Μόσταρ, Βοσνία/Ερζεγοβίνη: Η ομορφιά της γέφυρας που θα απολαύσουν λίγοι
Η γέφυρα του Μόσταρ είναι ένα από τα πιο διάσημα -αν όχι το δημοφιλέστερο- αξιοθέατα της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, ωστόσο λόγω της πανδημίας δεν θα το απολαύσει πολύς κόσμος αυτό το διάστημα, καθώς η χώρα κρατά κλειστά τα σύνορά της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στον χώρο του τουρισμού, με αρκετό κόσμο να διαδηλώνει υπό τον φόβο της ανεργίας.
Βουκουρέστι, Ρουμανία: Όλες οι βιταμίνες και τα θρεπτικά στοιχεία… στον τοίχο
Ένα από τα πράγματα που στερήθηκαν οι κάτοικοι της Ρουμανίας κατά το lockdown του προηγούμενου διαστήματος λόγω κορονοϊού, ήταν τα ψώνια στην αγορά τροφίμων (κάτι σαν την αντίστοιχη Βαρβάκειο), η οποία πλέον τους περιμένει ξανά. Οι απαραίτητες ετοιμασίες, όπως ο καθαρισμός του χώρου έγιναν, σε ένα ακόμη βήμα επιστροφής στην προ-πανδημίας κανονικότητα για τη χώρα.
Μόσχα, Ρωσία: Είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και με αποδείξεις…
Με ποσοστό 77,92% επικύρωσαν οι πολίτες της Ρωσίας τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία κυρίως επιτρέπει στον Βλαντιμίρ Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036. Ένας από αυτούς που τον ψήφισαν, ήταν και ο ίδιος (λογικά), ωστόσο παρότι πλέον κυρίαρχος και πασίγνωστος σε όλους τους συμπατριώτες του, δεν μπορούσε να εξαιρεθεί από την τυπική διαδικασία της ταυτοποίησης πριν την προσφυγή στις κάλπες.
Γάνδη, Βέλγιο: Ένα σύμβολο οργής αφαιρείται
Η προτομή του Λεοπόλδου ΙΙ αφαιρείται από ένα πάρκο στην πανέμορφη πόλη της Γάνδης, καθώς το τελευταίο διάστημα είχε αποτελέσει το επίκεντρο οργής, έπειτα από το παγκόσμιο κύμα αγανάκτησης για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, έπειτα από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Η κόκκινη μπογιά από τους διαδηλωτές, έχει ως στόχο να συμβολίσει το αίμα των σκλάβων που χύθηκε κατά την περίοδο του εποικισμού, όταν βρισκόταν στην εξουσία ο άλλοτε βασιλιάς του Βελγίου.
Δυτική Όχθη: Η διαφορά δύο κόσμων ξεκάθαρα εμφανής και από μακριά
Παραμένει τεταμένη η κατάσταση στη Δυτική Όχθη, εκεί όπου αναμένεται να προχωρήσει το σχέδιο προσάρτησης μέρους της περιοχής από το Ισραήλ, με τους Παλαιστίνους να αντιδρούν έντονα σε αυτές τις επιδιώξεις, ωστόσο ο συσχετισμός των δυνάμεων να μην δείχνει ευνοϊκός για εκείνους. Ακόμη και από μακριά να δει κάποιος την Κοιλάδα του Ιορδάνη, θα αντιληφθεί ότι πρόκειται για δύο διαφορετικούς κόσμους, που δείχνει πολύ δύσκολο να ενωθούν.
Μανίλα, Φιλιππίνες: Ζώντας σε έναν κόσμο… πλαστικό
Με πλαστικές μεμβράνες διαχωρίζονται οι θέσεις των επιβατών στα παραδοσιακά λεωφορεία των Φιλιππίνων, λόγω κορονοϊού, σε μια εικόνα που μοιάζει τόσο ξένη σε σχέση με όσα γνώριζε ολόκληρη η ανθρωπότητα πριν κάποιους μήνες. Ωστόσο, η πραγματικότητα έρχεται σχεδόν πάντα να επιβληθεί από μόνη της, παρά την όποια ανθρώπινη θέληση.
Ρίο ντε Τζανέιρο: Ποδόσφαιρο για πάντα, με κάθε συνθήκη και παντού
Η καμπύλη της επιδημίας του κορονοϊού παρουσιάζει άνοδο το τελευταίο διάστημα στη Βραζιλία, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να προβληματίζει και ιδιαίτερα τους πολίτες της χώρας, οι οποίοι παρά τα πάρα πολλά θύματα δεν αλλάζουν τις συνήθειές τους, με μια από αυτές να είναι το ποδόσφαιρο, στην κάθε του μορφή όπως το teqball (κάτι σαν πινγκ πονγκ με ποδοσφαιρική μπάλα). Άλλωστε, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι «θάβουν κενά φέρετρα για να φανούν περισσότερα τα θύματα».
Ρίτσμοντ, ΗΠΑ: Αποφοίτηση συνδυασμένη με διαμαρτυρία
Τα μηνύματα εναντίον του ρατσισμού και της υπερβολικής αστυνομικής βίας -όχι μόνο κατά Αφροαμερικανών- είναι εμφανή σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας των ΗΠΑ, έπειτα από τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της αποφοίτησής του, ένας νεαρός ύψωσε την αριστερή του γροθιά για να δείξει ότι πράγματι « Black Lives Matter».