Εν μέσω μίας νέας πολιτικής αναταραχής βρίσκεται η Ιταλία, λόγω της «μάχης» ανάμεσα στον κεντροαριστερό πρωθυπουργό, Ενρίκο Λέττα, που έχει τεθεί επικεφαλής μίας εύθραυστης συμμαχίας με την κεντροδεξιά και το Ματέο Ρέντζι, του νέου ηγέτη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος.

Σύμφωνα με το πρώτο θέμα των Financial Times, ουδείς στη γειτονική χώρα μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να έχουμε νέα κυβέρνηση στην Ιταλία μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο Λέττα έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί και μάλιστα έχει εξαγγείλει ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα ώστε να βγει η Ιταλία από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος δεν αποκλείεται να γίνει και ανασχηματισμός.

Ο Ματέο Ρέντζι που ηγείται πλέον του Δημοκρατικού κόμματος θα συζητήσει το νέο πρόγραμμα του Λέττα, ωστόσο αυξάνονται οι αναλυτές που θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός δε θα καταφέρει να κερδίσει στη στήριξη του κόμματός του.

Αν αυτό συμβεί, τότε ο 88χρονος Πρόεδρος της χώρας, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, που έχει την αρμοδιότητα να διαλύσει τη Βουλή και να διορίσει νέο πρωθυπουργό, ενδέχεται να ζητήσει από το Ρέντζι να σχηματίσει κυβέρνηση, ενδεχομένως ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο, από το να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι ο 39χρονος, Ματέο Ρέντζι, ο οποίος είναι δήμαρχος της Φλωρεντίας κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές και έγινε ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ δεν έχει κρύψει ποτέ τις φιλοδοξίες του να γίνει πρωθυπουργός.

Πριν από μερικές ημέρες μάλιστα είχε συναντηθεί με το Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.