Το Ιράν «είναι έτοιμο» να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες δυνάμεις την επόμενη εβδομάδα στη Βιέννη για να καταλήξουν σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.
Οι διαπραγματευτές της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) αναμένεται να επαναλάβουν στις 18 και 19 Φεβρουαρίου τις συζητήσεις με το Ιράν σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
«Το Ιράν είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την Ομάδα 5+1 για να καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη και τελική συμφωνία», διαβεβαίωσε ο Ροχανί στη διάρκεια μιας ομιλίας του ενώπιον ξένων διπλωματών στην Τεχεράνη.
«Αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα το θέμα αυτό, όπως αντιμετωπίζαμε με σοβαρότητα το πρώτο βήμα», πρόσθεσε ο
ιρανός πρόεδρος, αναφερόμενος στην προσωρινή συμφωνία στην οποία κατέληξαν τον Νοέμβριο οι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν.
Στο πλαίσιο των παράλληλων διαπραγματεύσεων με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), το Ιράν δέχθηκε χθες Κυριακή να αναφερθεί στην πιθανή στρατιωτική διάσταση του πυρηνικού του προγράμματος. Η Τεχεράνη θα προσφέρει για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια πληροφορίες για την ανάπτυξη εκπυρσοκροτητών που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.
Παρόλα αυτά η Τεχεράνη έχει θέσει κάποιες κόκκινες γραμμές. «Όπως σε όλες τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις (…) δεν θα επιτρέψουμε να συζητηθούν θέματα άμυνας τα οποία αποτελούν την κόκκινη γραμμή μας», δήλωσε ο Αμπάς Αραγτσί, υφυπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν.
Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουέντι Σέρμαν είχε πρόσφατα δηλώσει ότι η Ομάδα 5+1 στις επόμενες διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αναφερθεί στο θέμα του βαλλιστικού προγράμματος του Ιράν. Η ίδια είχε εκτιμήσει ότι το Ιράν δεν έχει ανάγκη τον αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ, ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή, ή τις υπόγειες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντό.
Από την πλευρά του ο Ματζίντ Ταχτέ Ρανανσί, ένας άλλος ιρανός διαπραγματευτής, επανέλαβε σήμερα ότι το Ιράν δεν θα δεχθεί το κλείσιμο «καμιάς πυρηνικής του εγκατάστασης».
Όμως, σε μια προσπάθεια να «άρει τις ανησυχίες» της Δύσης, η Τεχεράνη είναι έτοιμη να τροποποιήσει τα σχέδια του αντιδραστήρα του Αράκ, ώστε να μειώσει την παραγωγή πλουτωνίου και να μην κατασκευάσει εκεί ένα εργοστάσιο επανεπεξεργασίας πυρηνικού καυσίμου, απαραίτητου για τον εμπλουτισμό ουρανίου σε στρατιωτικό επίπεδο.
Ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, απέκλεισε επίσης τον τερματισμό εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό 20%, ενώ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση μιας φυγόκεντρου «15 φορές πιο ισχυρής» από αυτές της πρώτη γενιάς.
Εξάλλου οι ιρανοί αξιωματούχοι προέβλεψαν ότι οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις θα είναι «δύσκολες». Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι ελπίζει οι συζητήσεις στη Βιένη να ορίσουν μόνο το πλαίσιο των μελλοντικών διαπραγματεύσεων.
«Η μεγαλύτερη δυσκολία προέρχεται από την έλλειψη εμπιστοσύνης» προς τις ΗΠΑ, εξήγησε ο Ζαρίφ.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι επέκτεινε τη μαύρη λίστα της με τα πρόσωπα και τις επιχειρήσεις που φέρονται να παρακάμπτουν τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.