Ιδιοκτησία των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων ή υπό τον έλεγχό τους θεωρεί η κυβέρνηση Τραμπ κορυφαίες κινεζικές εταιρίες, μεταξύ αυτών, η Huawei Technologies, αλλά και η εταιρία παρακολούθησης μέσω βίντεο Hikvision, διαμορφώνοντας το έδαφος για την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων, σύμφωνα με ένα έγγραφο του Reuters.
Αμερικανός αμυντικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του εγγράφου, δηλώνοντας ότι έχει αποσταλεί στο Κογκρέσο, όπως αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Η Ουάσινγκτον έθεσε την Huawei σε μία εμπορική μαύρη λίστα την προηγούμενη χρονιά, επικαλούμενη ανησυχίες που σχετίζονται με την αμερικανική εθνική ασφάλεια, ενώ ηγήθηκε διεθνούς εκστρατείας, προκειμένου να πείσει τους συμμάχους των ΗΠΑ, να μην συμπεριλάβουν την Huawei στην αναβάθμιση των τεχνολογικών δικτύων 5G.
Η λίστα των 20 εταιριών για τις οποίες η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι ελέγχονται από τον κινεζικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό περιλαμβάνει τις εταιρίες, China Mobile Communications Group, China Telecommunications Corp, αλλά και την εταιρία παραγωγής αεροσκαφών Aviation Industry Corp of China.
Προειδοποίηση σε Ρωσία και Κίνα για διεθνή απομόνωση
Η Ρωσία και η Κίνα θα απομονωθούν στον ΟΗΕ, αν συνεχίσουν «τον δρόμο της δυστοπίας» εμποδίζοντας τις αμερικανικές κινήσεις για την παράταση των κυρώσεων απαγόρευσης πώλησης όπλων στο Ιράν, όπως δήλωσε στο Reuters ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν Μπράιαν Χουκ πριν από την επίσημη παρουσίαση των θέσεων της Ουάσινγκτον στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Οι περιορισμοί στις πωλήσεις όπλων προς το Ιράν εφαρμόζονται εδώ και 13 χρόνια και θα εκπνεύσουν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που υπογράφτηκε το 2015.
Η Ρωσία και η Κίνα έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι είναι αντίθετες στην παράταση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων κατά του Ιράν.
Η Ουάσινγκτον έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει τη συνέχιση της εφαρμογής του αναφερόμενου εμπάργκο, ενώ τόσο ο Χουκ, όσο και η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Κέλι Κραφτ παρουσίασαν χθες, Τετάρτη, κεκλεισμένων των θυρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την επιχειρηματολογία της αμερικανικής διπλωματίας για την υποστήριξη από το αναφερόμενο όργανο του ΟΗΕ, ενός προσχεδίου απόφασης για την παράταση εφαρμογής των κυρώσεων.