Στην πανδημία του κορονοϊού και την οικονομική ανάκαμψη θα επικεντρωθεί η Γερμανία, όταν αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιουλίου, όπως συμφώνησαν οι επικεφαλής των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συναντήθηκαν στην καγκελαρία χθες Δευτέρα για να καθορίσουν τους στόχους τους για την προεδρία της χώρας.

Αύριο Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο πρόκειται να υιοθετήσει το πρόγραμμα για την εξάμηνη προεδρία της χώρας στην ΕΕ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Με την πανδημία της covid-19 η ΕΕ είναι αντιμέτωπη με μια μοιραία πρόκληση» ανέφεραν οι επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού.

Στη διάρκεια της προεδρίας της η Γερμανία «θα κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπιστεί αυτή την πρόκληση από κοινού και να κάνει ξανά ισχυρή την Ευρώπη» πρόσθεσαν.

Στις «κατευθυντήριες γραμμές» της προεδρίας της Γερμανίας θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνεται «μια πιο ισχυρή και καινοτόμα Ευρώπη, μια δίκαιη Ευρώπη, μια βιώσιμη Ευρώπη, μια Ευρώπη ασφάλειας και κοινών αξιών, μια ισχυρή Ευρώπη στον κόσμο» τόνισαν.

Ο επικεφαλής του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ- Μπόργιανς δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η Γερμανία επιθυμεί να είναι «μια σεβαστή μεσολαβήτρια» καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πανδημία του κορονοϊού και τις σοβαρές οικονομικές της επιπτώσεις.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι η Ευρώπη βρίσκεται μεταξύ των «μπλοκ» της Κίνας και των ΗΠΑ. «Με άλλα λόγια η συνοχή της Ευρώπης θα είναι το πιο σημαντικό πράγμα».

Την προηγούμενη εβδομάδα η Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο είχε επισημάνει ότι η πανδημία covid-19 θα πρέπει να θεωρηθεί και ως μια ευκαιρία για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών.