Ο πρώην υπουργός Παιδείας της Βραζιλίας, ο Άμπραχαμ Βάιντραουμπ, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη Πέμπτη και σε βάρος του οποίου διενεργείται έρευνα από τη δικαιοσύνη στη χώρα του, ευχαρίστησε χθες Δευτέρα τους «δεκάδες ανθρώπους» που τον βοήθησαν να φθάσει στις ΗΠΑ.
Ο Βάιντραουμπ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του μέσω Twitter σε «όλους εκείνους οι οποίοι (τον) βοήθησαν» να φθάσει «με απόλυτη ασφάλεια στις ΗΠΑ», τόσο αυτούς «που ενήργησαν άμεσα (πρόκειται για δεκάδες ανθρώπους)», όσο και αυτούς που «προσευχήθηκαν» για αυτόν.
«Είμαι καλά. Όσο για τη διεθνή κουζίνα (…) κατέληξα στα KFC», πρόσθεσε αναρτώντας μια φωτογραφία του στο εσωτερικό υποκαταστήματος της αμερικανικής αλυσίδας εστιατορίων φαστ-φουντ.
Ο αδελφός του Άρθουρ, ειδικός σύμβουλος του προέδρου, είχε αναγγείλει το Σάββατο, και αυτός μέσω Twitter, την άφιξή του στην αμερικανική επικράτεια. Ταξίδεψε στο Μαϊάμι, σύμφωνα με τον βραζιλιάνικο Τύπο.
Η αποχώρηση του Άμπραχαμ Βάιντραουμπ από την κυβέρνηση τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο. Το βράδυ της Παρασκευής, επιβιβάστηκε σε πτήση για τις ΗΠΑ, όπου η είσοδος στους ταξιδιώτες από τη Βραζιλία απαγορεύθηκε την 29η Μαΐου, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, μέτρο όμως το οποίο δεν έχει εφαρμογή για τα στελέχη της κυβέρνησης υπό τον Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Σε βάρος του Βάιντραουμπ, ενός από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του ακροδεξιού αρχηγού του κράτους, διενεργείται έρευνα από το Ανώτατο Δικαστήριο για διασπορά ψευδών πληροφοριών, προσβολές και απειλές εναντίον δικαστών του.
Ο πρώην υπουργός, γνωστός για τον οξύ τρόπο με τον οποίο εκφράζεται — έχει προκαλέσει άφθονες πολεμικές εδώ και έναν χρόνο — πέταξε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την 22η Απριλίου πως εάν μπορούσε θα έριχνε τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου «στη φυλακή».
Οικονομολόγος, ο Βάιντραουμπ, που είχε αφήσει πολλούς άναυδους προσπαθώντας να υποβαθμίσει τις φρικαλεότητες των Ναζί, ανέφερε πως σκοπεύει να αναλάβει μια διευθυντική θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Ωστόσο 300 μέλη της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών, επιχειρηματίες, διανοούμενοι, καλλιτέχνες όπως ο μουσικός Τσίκου Μπουάχκε, ζήτησαν από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ουάσινγκτον να μην τον προσφέρει απασχόληση, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.