Δύο σεισμικές δόνησεις μεγέθους 4,9 και 4,2 της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησαν με διαφορά μόνο λίγων λεπτών τα ξημερώματα της Τρίτης τις Κυκλάδες λίγο τις πρις τις 5.

Η πρώτη είχε εστιακό βάθος τα 14,3 χλμ ενώ σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σημειώθηκαν και οι δύο 20 χλμ νοτιοδυτικά της Αμοργού ενώ η δεύτερη είχε εστιακό βάθος τα 11,3 χλμ.

Ακολούθησαν δύο μετασεισμοί μεγέθους 3,7 και 4 Ρίχτερ.

Και οι τέσσερις σεισμικές δονήσεις χαρακτηρίζονται «ασθενείς» από το Ινστιτούτο.

Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) εκτίμησε χθες Δευτέρα ότι η έντονη σεισμικότητα στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες ενδέχεται να συνεχιστεί για αρκετές «ημέρες», αν όχι «εβδομάδες». Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας επισήμανε πως η ιδιαιτερότητα της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας είναι πως δεν έχει παρατηρηθεί ως αυτό το στάδιο κάποια δόνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κύρια.

Όλο το βράδυ συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία στο Αιγαίο με σεισμό 4 Ρίχτερ να καταγράφεται λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα με εστιακό βάθος τα 11,1 χλμ.

Προηγουμένως σημειώθηκαν αρκετοί μικροσεισμοί ανά τακτά χρονικά διαστήματα που δεν ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ.

Το βράδυ της Δευτέρας έλαβαν χώρα δύο πιο δυνατοί σεισμοί 4,8 και 4,5 Ρίχτερ μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού των 4,8 Ρίχτερ εντοπίζεται 20 χιλιόμετρα νότια, νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 14,4 χιλιόμετρα.

Tο σεισμικό μπαράζ στις Κυκλάδες για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς.

Οι Αρχές έχουν θέσει τη Σαντορίνη σε κατάσταση συναγερμού, στέλνοντας προειδοποιητικά μηνύματα μέσω του 112. Νέα διυπουργική σύσκεψη την Τρίτη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Κλειστά μέχρι την Τετάρτη εν τω μεταξύ θα παραμείνουν τα σχολεία σε Πάρο, Αντίπαρο, Σίφνο, Νάξο, Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια, ενώ την Τρίτη θα παραμείνουν κλειστά στην Τήνο και τη Μύκονο.

Τι είπε ο Βασίλης Καραστάθης

«Η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται, αλλά, αντίθετα, εντείνει τους ρυθμούς της» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης για το σεισμικό μπαράζ μεταξύ των νησιών.

Όπως εξηγεί, από την 1η Φεβρουαρίου έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 240 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο του 3 στην κλίμακα Ρίχτερ, ενώ κατά το ίδιο διάστημα οι σεισμοί με μέγεθος άνω του 4 έφτασαν τους 39.

«Είναι ένα ασυνήθιστο πλήθος τέτοιων σεισμών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η ακολουθία δεν έχει ακόμη τα χαρακτηριστικά που θα μας επέτρεπαν να είμαστε καθησυχαστικοί» αναφέρει.

Τέλος, επισημαίνει ότι το πρωί της Τρίτης η στατιστική εκτίμηση θα βοηθηθεί αρκετά και από τους νέους σταθμούς σε Ανάφη και Αμοργό που θα στέλνουν το σήμα τους από τις επόμενες ώρες.

Μαζική φυγη από την Σαντορίνη

Χάος επικρατεί στο λιμάνι της Σαντορίνης, καθώς πλήθος κόσμου επιχειρεί να φύγει από το νησί λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας και του φόβου για ισχυρότερο σεισμό με τον αριθμό που εγκατέλειψε ως τώρα το νησί να ξεπερνά τα 5.000 άτομα.

Πολλοί αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα στα αυτοκίνητα ή σε ανοιχτούς χώρους μαζί με τις οικογένειές τους, περιμένοντας την επιβίβαση στα πλοία.

Οι εικόνες από το λιμάνι αποτυπώνουν την αγωνία των κατοίκων και των επισκεπτών, με γονείς να κρατούν σφιχτά τα παιδιά τους και να σχηματίζουν ατελείωτες ουρές, ενώ κάποιοι εγκαταλείπουν ακόμη και τα οχήματά τους.

Προετοιμάζεται η ΕΜΑΚ

Κλιμάκια της ΕΜΑΚ με ασθενοφόρα που έχουν φτάσει στο νησί βρίσκονται επί ποδός ενώ έχουν στήσει και σκηνές σε γήπεδα για να είναι προετοιμασμένοι σε περίπτωση που χρειαστεί να συνδράμουν.