Στη μνήμη των 64.000 και πλέον Εβραίων της Αυστρίας, που δολοφονήθηκαν κατά τη ναζιστική περίοδο, θα είναι αφιερωμένο το μεγάλο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, του οποίου τα θεμέλια τέθηκαν το μεσημέρι στη Βιέννη, στο Πάρκο Οσταρίκι, μπροστά από το κτίριο της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και δίπλα στις πρώην εγκαταστάσεις του Γενικού Νοσοκομείου Βιέννης.
Το Μνημείο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2021, κατασκευάζεται με πρωτοβουλία του επιζώντα του Ολοκαυτώματος Κουρτ Τούτερ και θα αποτελείται από περιμετρικό μαρμάρινο τείχος σχήματος οβάλ, στο οποίο θα σμιλευτούν τα ονόματα των πάνω από 64.000 Εβραίων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, κατά την περίοδο, από την προσάρτηση της Αυστρίας τον Μάρτιο του 1938 στο γερμανοναζιστικό Τρίτο Ράιχ μέχρι την απελευθέρωσή της από τα συμμαχικά στρατεύματα τον Μάιο του 1945.
Heute ist der #Baubeginn für die Shoa-#Namensmauern–#Gedenkstätte mit der die Namen von mehr als 64.000 Opfern des NS-Regimes in ?? verewigt werden. Das Denkmal soll ihnen ein Stück Identität & Würde zurückgeben und an das dunkelste Kapitel in unserer Geschichte erinnern. (1/2) pic.twitter.com/y9UBt7Tdcj
— Karoline Edtstadler (@k_edtstadler) June 22, 2020
«Το Τείχος είναι και μία υπόμνηση για το μέλλον», τόνισε στην ομιλία του ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα, ο πρόεδρος της αυστριακής Βουλής και πρόεδρος του «Εθνικού Ταμείου της Αυστριακής Δημοκρατίας για τα Θύματα του Εθνικοσοσιαλισμού», εκφράζοντας «με ντροπή, ευχαριστώ» στον Κουρτ Τούτερ, καθώς όπως σημείωσε δεν θα έπρεπε να αναλάβει ένας επιζών του Ολοκαυτώματος να φροντίσει για την κατασκευή ενός τέτοιου μνημείου σε δημόσιο χώρο.
«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το Ολοκαύτωμα — εδώ δεν υπάρχει καμία χειρονομία αποκατάστασης, αλλά υπάρχει μια χειρονομία μνήμης και το Τείχος είναι επίσης μία προειδοποίηση για το μέλλον, μία σαφής εντολή για καταπολέμηση του αντισημιτισμού», επισήμανε ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα, προσθέτοντας πως μόνον όταν ανθεί και πάλι η εβραϊκή ζωή, μπορεί να επιτευχθεί κάπως η καταπολέμηση του αντισημιτισμού.
«Η μνήμη πρέπει να υπηρετεί το μέλλον», ανέφερε από την πλευρά του στην ομιλία του ο Όσκαρ Ντόιτς, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Θρησκευτικής Κοινότητας, τονίζοντας την ανάγκη ασφάλειας για τις εβραϊκές κοινότητες και εκφράζοντας ευχαριστίες τόσο στον Κουρτ Τούτερ όσο και στον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος, όπως σημείωσε, ασχολήθηκε τόσο πολύ με την ευθύνη για την υλοποίηση του έργου.
Heute war offizieller Baubeginn für die Shoah-Namensmauern-Gedenkstätte. Sie wird im Ostarrichi-Park im 9. Bezirk stehen und ein öffentlich sichtbares Zeichen der Erinnerung, an die in der Shoah ermordeten, jüdischen Kinder, Frauen & Männer aus Österreich. https://t.co/4wAGO5MA1I pic.twitter.com/OZ7fH26fEQ
— Ö1 Journale (@oe1journale) June 22, 2020
Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Καρολίνε Έντσταντλερ, η οποία λόγω αδιαθεσίας του, εκπροσωπούσε στην τελετή θεμελίωσης τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, επισημαίνοντας στην ομιλία της ότι στο μέλλον όλοι θα κριθούν ανάλογα με τον τρόπο καταπολέμησης του αντισημιτισμού σε όλες του τις μορφές τόνισε πως με το Μνημείο θα δοθεί στους δολοφονημένους του ναζισμού, ένα κομμάτι ταυτότητας και αξιοπρέπειας.