Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ενδέχεται να συνέλεγαν δεδομένα από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των μελών του Κογκρέσου, παραδέχτηκε σήμερα ο υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζέιμς Κόουλ, αρνούμενος ωστόσο να διευκρινίσει εάν παρακολουθούνταν και τα τηλεφωνήματα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Κόουλ ρωτήθηκε για το θέμα κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην επιτροπή δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων η συνεδρίαση της οποίας ήταν αφιερωμένη στο σάλο που έχει προκληθεί όσον αφορά το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), ένα σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε το περασμένο καλοκαίρι από τον πρώην τεχνικό σύμβουλο της υπηρεσίας αυτής, Έντουαρντ Σνόουντεν.
Όταν ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Ντάρελ Ίσα τον ρώτησε εάν τα τηλέφωνα της Βουλής συμπεριλαμβάνονταν στη συλλογή δεδομένων (σ.σ. οι αριθμοί που καλούνταν από αυτά, η διάρκεια των τηλεφωνημάτων και η ημερομηνία τους) ο Κόουλ απάντησε: «Χωρίς διευκρινίσεις, ναι, πιθανότατα το κάνουμε».
Ο Ίσα κατόπιν τον ρώτησε εάν παρακολουθούνται και οι τηλεφωνικές κλήσεις του Ομπάμα, όμως ο υφυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει, υποσχόμενος ότι θα το κάνει κάποια άλλη στιγμή. Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής πάντως επέμεινε στο ερώτημά του, επισημαίνοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συνομιλεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, το κινητό τηλέφωνο της οποίας ήταν υπό παρακολούθηση.
Στις 17 Ιανουαρίου ο Ομπάμα υποσχέθηκε να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του συστήματος παρακολουθήσεων, ανακοινώνοντας ότι θα αλλάξει ο τρόπος φύλαξης των εκατομμυρίων τηλεφωνικών δεδομένων που συλλέγονται.
Ο Μπομπ Γκουντλέιτ, ο πρόεδρος της επιτροπής στην οποία κατέθεσε ο Κόουλ, προειδοποίησε πάντως ότι «η παραχώρηση της φύλαξης των δεδομένων σε ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερες ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής».
Από την πλευρά του, ο Τζέιμς Σενσιμπρένερ, εκ των συντακτών του αντιτρομοκρατικού νόμου που ψηφίστηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, δήλωσε σοκαρισμένος επειδή το άρθρο 215 του Νόμου για τις παρακολουθήσεις για την πληροφόρηση (FISA) χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει την τεράστια επιχείρηση συλλογής των μεταδεδομένων.