Αρκετές εκατοντάδες αστυνομικοί πραγματοποίησαν την Παρασκευή (19/6) διαδήλωση στις Βρυξέλλες για να εκφράσουν την «αποδοκιμασία» τους απέναντι στις κατηγορίες για βίαιη συμπεριφορά και ρατσισμό, οι οποίες, σύμφωνα με τους ίδιους, έχουν πολλαπλασιασθεί εναντίον τους έπειτα από το περιστατικό με τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Συμβολικά, οι αστυνομικοί, οι περισσότεροι με πολιτική περιβολή, έριξαν τις χειροπέδες τους στο έδαφος μπροστά τους, αφότου παρατάχθηκαν ώστε να σχηματίσουν τιμητικό άγημα μπροστά από τα Δικαστήρια, ενημερώνουν από το σημείο εκείνο δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Μια χειρονομία, που μιμήθηκαν οι συνάδελφοί τους κατά τη διάρκεια μιας παρόμοιας διαδήλωσης στη Λιέγη (ανατολικά), η οποία διοργανώθηκε μετά από πρόσκληση μίας συλλογικότητάς τους στο Facebook, με την ονομασία «Police Unifying Movement» (Κίνημα Ενοποίησης Αστυνομικών), ανεξάρτητης από τα συνδικάτα του κλάδου.
Στη Λιέγη, όπως και στις Βρυξέλλες, οι διαδηλωτές ανέρχονταν περίπου σε 300, σύμφωνα με την καταμέτρηση της αντίστοιχης τοπικής αστυνομίας. Η συνολική δύναμη του αστυνομικού σώματος στο Βέλγιο αριθμεί περίπου 50.000 αστυνομικούς.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Λιέγης Κριστιάν Μποπέρ, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο κίνημα, κάνοντας λόγο για ένα «σήμα συναγερμού» προκείμενου να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για τις σημερινές «δυσκολίες» του επαγγέλματος.
«Μέρα και νύχτα, οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να υφίστανται προσβολές, φτύσιμο, εκκλήσεις για εξέγερση, με όλα τούτα να έχουν αυξηθεί πολύ μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ», τόνισε ο ίδιος στο γαλλόφωνο βελγικό δίκτυο RTBF.
«Αυτό πρέπει να σταματήσει, πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του πληθυσμού», πρόσθεσε ο Μποπέρ όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στις Βρυξέλλες, η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα εχθρικό απέναντι στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία κατηγορούν για «κακοποίηση αστυνομικών» μέσα από τη «γενίκευση» ορισμένων κατακριτέων συμπεριφορών.
«Όχι, η βελγική αστυνομία δεν είναι η αμερικανική αστυνομία, πρέπει να σταματήσουμε να γενικεύουμε, η πλειονότητα των αστυνομικών κάνουν τη δουλειά τους πολύ καλά. Η υπόθεση Φλόιντ είναι σκανδαλώδης αλλά είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό», δήλωσε ο επιθεωρητής Βενσάν ντε Κλερκ, ένας από τους λίγους διαδηλωτές που συμφώνησαν να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης.
Ο θάνατος του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από ασφυξία, όταν λευκός αστυνομικός τον ακινητοποίησε με το γόνατο στον λαιμό, στα τέλη Μαΐου στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκάλεσε ένα παγκόσμιο κύμα αντιρατσιστικών διαδηλώσεων, που σε μερικές περιπτώσεις στόχευαν και στο αποικιακό παρελθόν ορισμένων χωρών, όπως το Βέλγιο και η Αγγλία.
Στις 7 Ιουνίου, περίπου 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες με το σύνθημα Black Lives Matter. Bίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στο τέλος της ημέρας σε μια γειτονιά κοντά στο σημείο της διαδήλωσης, με τις αστυνομικές δυνάμεις να έρχονται σε αντιπαράθεση με ταραξίες.
(φωτογραφίες αρχείου)