Ένα ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν σήμερα (18/06) οι ελπίδες των Αρχών της Σουηδίας να βοηθηθεί από την ανοσία της αγέλης στην καταπολέμηση του κορονοϊού, καθώς μια νέα μελέτη έδειξε ότι λιγότεροι από όσους αναμενόταν ανέπτυξαν αντισώματα.
Η σκανδιναβική χώρα επέλεξε μια πιο φιλελεύθερη στρατηγική κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κρατώντας ανοιχτά τα περισσότερα σχολεία, εστιατόρια και εταιρίες όσο το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης έμενε καθηλωμένο πίσω από κλειστές πόρτες.
Ενώ αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Υγείας τόνισαν πως η αποκαλούμενη ανοσία της αγέλης δεν αποτελεί αυτοσκοπό, σημείωσαν επίσης ότι η στρατηγική είναι μόνο η επιβράδυνση της διασποράς του ιού σε βαθμό που οι υπηρεσίες υγείας να μπορούν να το διαχειριστούν, όχι να τον καταστείλουν εντελώς.
Ωστόσο, η μελέτη, η πιο περιεκτική που έχει διεξαχθεί στη Σουηδία, έδειξε ότι μόλις ένα 6,1% των Σουηδών έχει αναπτύξει αντισώματα της Covid-19, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το επίπεδο που θεωρείται αρκετό για να επιτευχθεί έστω και μερικώς η ανοσία της αγέλης.
«Η ταχύτητα είναι μικρότερη από αυτή που νομίζαμε αλλά δεν είναι πολύ μικρότερη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής επιδημιολόγος, Άντερς Τέγκνελ, προσθέτοντας ότι ο ιός μεταδίδεται σε συστάδες και ότι δεν συμπεριφέρεται όπως προγενέστερες ασθένειες.
«Έχουμε διαφορετικά επίπεδα ανοσίας σε διαφορετικά μέρη του πληθυσμού επί του παρόντος, από 4 σε 5% σε 20 σε 25%», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η ανοσία της αγέλης, σύμφωνα με την οποία αρκετοί άνθρωποι στον πληθυσμό αναπτύσσουν ανοσία σε μια λοίμωξη για να είναι σε θέση να σταματήσουν αποτελεσματικά τη διασπορά αυτής της νόσου, δεν έχει δοκιμαστεί για τον νέο κορονοϊό, ενώ και η έκταση και η διάρκεια της ανοσίας ανάμεσα στους ασθενείς που έχουν αναρρώσει είναι εξίσου αβέβαιες επίσης.
Χθες, Τετάρτη 17 Ιουνίου, η Σουηδία ξεπέρασε το όριο των 5.000 θανάτων από τον ιό, πολύ υψηλότερο κατά κεφαλήν σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες, αλλά επίσης χαμηλότερο από άλλες χώρες που επέλεξαν την αυστηρή καραντίνα όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία και η Ιταλία.