Τις συναντήσεις εντός των σπιτιών, μεταξύ δύο νοικοκυριών, το ένα εκ των οποίων θα αποτελείται μόνο από έναν ενήλικα, χωρίς να τηρείται το μέτρο της απόστασης, ανακοίνωσε για την Αγγλία, με εφαρμογή από αυτό το Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης της κυβέρνησης για την πανδημία.
Όπως αναφέρει η dailymail και άλλα βρετανικά Μέσα, αυτή η χαλάρωση των μέτρων θα δώσει τη δυνατότητα ξανά σε ζευγάρια να κάνουν σεξ στα σπίτια των συντρόφων τους.
Ωστόσο, ακόμη και τώρα υπάρχουν κανόνες. Προκειμένου να βρεθούν δύο άνθρωποι και να διανυκτερεύσουν μέσα στο ίδιο σπίτι θα πρέπει αμφότεροι να μένουν μόνοι τους.
Ο Μπόρις Τζόνσον τόνισε πως αυτή η άρση των μέτρων γίνεται κυρίως για τους μοναχικούς ανθρώπους, οι οποίοι μένουν μόνοι τους και λόγω της καραντίνας έχουν επηρεαστεί περισσότερο.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ανακοίνωσε επίσης ότι από τη Δευτέρα θα λειτουργήσουν – εκτός από τα καταστήματα λιανικής – οι ζωολογικοί κήποι, τα σαφάρι πάρκ, οι υπαίθριοι ή drive in κινηματογράφοι και οι χώροι λατρείας που όμως θα μπορούν να δέχονται ένα άτομο τη φορά.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι εκπληρώνονται και τα πέντε κριτήρια που έχει θέσει η κυβέρνηση πριν να προχωρήσει στην περεταίρω χαλάρωση των περιορισμών και ότι σημειώνεται βιώσιμη και συνεχής πτώση στο ποσοστό των θανάτων που καταγράφονται σε καθημερινή βάση αλλά και στον ρυθμό των νέων περιστατικών. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το επόμενο στάδιο χαλάρωσης των περιορισμών δεν θα γίνει πριν τις 4 Ιουλίου, καθώς η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά τις όποιες αλλαγές αφορούν τα δεδομένα για την πανδημία.
Για τις συναντήσεις εντός σπιτιών μεταξύ δύο νοικοκυριών, τις οποίες ονόμασε «προστατευμένο υποστηρικτικό περιβάλλον» που θα απαλύνει το αίσθημα μοναξιάς σε πολλούς ανθρώπους, είπε ότι δεν αφορούν όσους απομονώνονται λόγω προβλημάτων υγείας, ούτε όλα τα νοικοκυριά. Αντίθετα, αφορά τους ενήλικες που ζουν μόνοι τους ή τους χωρισμένους γονείς με ανήλικα παιδιά, οι οποίοι με το νέο μέτρο θα μπορούν να έρχονται σε επαφή με ένα άλλο πολυμελές νοικοκυριό και να διαμένουν στο ίδιο σπίτι.
Ο πρωθυπουργός που δέχτηκε κριτική για τις προτεραιότητες που έδωσε στην επανέναρξη της οικονομίας και όχι στις κοινωνικές επαφές ή στο άνοιγμα των σχολείων, δέχτηκε πιεστικές ερωτήσεις σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των μαθητών να πάνε στο ζωολογικό κήπο αλλά όχι να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.
Ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε ότι θα ήθελε την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, αλλά η πανδημία δεν έχει υποχωρήσει τόσο ώστε να επιτρέψει τη συνολική επαναλειτουργία τους. Ωστόσο, είπε, το υπουργείο Παιδείας διερευνά τους τρόπους με τους οποίους θα οργανωθεί το επόμενο διάστημα η σχολική ύλη. Επανέλαβε επίσης ότι στοχεύει στη λειτουργία του συνόλου των σχολείων από το Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι θα συνεχιστεί η πρόοδος κατά του ιού.
Οι κρίσεις για τις αποφάσεις γύρω από την πανδημία θα γίνουν αργότερα
Ο Μπόρις Τζόνσον ρωτήθηκε για τους ισχυρισμούς του καθηγητή του Imperial College, Νιλ Φέργκιουσον – στη μοντελοποίηση του οποίου είχε στηριχθεί η απόφαση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης με lockdown – ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής επιστήμης και τεχνολογίας, ότι ο αριθμός θανάτων με κορονοϊό στη χώρα θα μπορούσε να ήταν ο μισός εάν το lockdown επιβάλλονταν μία εβδομάδα νωρίτερα. Ο πρωθυπουργός δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση, παρά είπε ότι αυτού του είδους οι ερωτήσεις είναι «πρόωρες» και ότι οι συγκεκριμένες κρίσεις θα γίνουν με το πλήρωμα του χρόνου.
Την ίδια θέση είχε και ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος, Πάτρικ Βάλανς, ο οποίος απάντησε με έναν άλλο ισχυρισμό του Φέργκιουσον ότι δεν είναι στιγμή για υποθέσεις και ότι θα υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος για να γίνουν τέτοιες αναλύσεις, όταν θα υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να γίνουν οι σωστές κρίσεις.
Άλλοι 245 θάνατοι περιστατικών με κορονοϊό καταγράφηκαν την τελευταία μέρα στη Βρετανία και το σύνολό τους έχει φτάσει τους 41.128, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας. Τα επιβεβαιωμένα νέα περιστατικά κορονοϊού είναι 1.003.
Σύμφωνα με τον Πάτρικ Βάλανς, ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού εξακολουθεί να βρίσκεται στο 0,7 – 0,9 στο σύνολο της χώρας, η επιδημία μειώνεται αλλά όχι πολύ γρήγορα και ο πληθυσμός εξακολουθεί να είναι ευάλωτος στον ιό, γεγονός που συνιστά μη εφησυχασμό και συνέχιση των μέτρων αποστασιοποίησης. Στα δεδομένα που παρουσίασε φαίνεται ότι κατά το τελευταίο 15ημερο του Μαϊου ποσοστό 0,10% του πληθυσμού είχε την Covid-19, ενώ για το διάστημα από 26 Απριλίου έως 24 Μαϊου εκτιμάται ότι ποσοστό 6,8% του πληθυσμού είχε αντισώματα, από αυτούς που έκαναν το τεστ.