Σε συνολικά 643 ανέρχονται οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από τη βία στη Λιβύη το 2013, σύμφωνα με την Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της χώρας αυτής.
Η εγκληματικότητα αυξήθηκε αισθητά το 2013 σε σχέση με το 2012, επισημαίνεται σε έκθεση της κοινοβουλευτικής αυτής επιτροπής, αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς ωστόσο να δίνονται στοιχεία για τις κλοπές, τις ένοπλες ληστείες, τις δολοφονίες ή τα άλλα εγκλήματα στη χώρα.
Σύμφωνα με την επιτροπή αυτή, «το έγκλημα έχει γίνει επάγγελμα και πηγή εισοδήματος απουσία μιας αποτελεσματικής αστυνομίας, μολονότι υπάρχουν 250.000 αστυνομικοί» στη χώρα.
Για την αύξηση αυτή της εγκληματικότητας ευθύνεται, σύμφωνα με την έκθεση, «η έλλειψη σεβασμού στον νόμο και η ατιμωρησία», της οποίας χαίρουν ορισμένοι από τους δράστες σε μια χώρα στην οποία κυκλοφορούν εκατομμύρια όπλα, τα οποία βρίσκονται στην πλειονότητά τους στα χέρια πολιτοφυλακών που δεν υπόκεινται σε κανέναν απολύτως έλεγχο.
Μόνον το 29,6% των περίπου 170.000 πρώην ανταρτών που είχαν πολεμήσει κατά των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος σκοτώθηκε στις 20 Αυγούστου του 2011, έχει ενταχθεί στους κόλπους της αστυνομίας, σύμφωνα με την έκθεση αυτή, ενώ ένας αριθμός από αυτούς, που έχει οργανωθεί σε πολιτοφυλακές, αρνείται να καταθέσει τα όπλα και να ενταχθεί στον στρατό ή την αστυνομία.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση αυτή, η Λιβύη έχει έναν αστυνομικό ανά τριάντα πολίτες. Η αναλογία αυτή χαρακτηρίζεται χαμηλή αν ληφθεί υπόψη το χάος που επικρατεί όσον αφορά την ασφάλεια στη χώρα, σημειώνει στην έκθεσή της η κοινοβουλευτική αυτή επιτροπή.
Από τότε που ξέσπασε η εξέγερση στη Λιβύη, στις 17 Φεβρουαρίου του 2011, τέσσερις υπουργοί ανέλαβαν διαδοχικά το Εσωτερικών και οι δύο τελευταίοι παραιτήθηκαν.
Ο νυν υπουργός Εσωτερικών Σεντίκ Αμπντελκαρίμ είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και έχει αναλάβει προσωρινά τη
θέση αυτή εν αναμονή του διορισμού κάποιου άλλου.
Οι νέες μεταβατικές αρχές έχουν αποτύχει μέχρι σήμερα να δημιουργήσουν επαγγελματικές δυνάμεις ασφάλειας που να μπορούν να εγγυηθούν την τάξη στη χώρα.
Βαριά οπλισμένες πολιτοφυλακές με διάφορα κίνητρα και σφαίρες επιρροής επιβάλλουν το νόμο στη χώρα και δεν διστάζουν να αψηφούν το κράτος για να διαφυλάξουν τα δικά τους συμφέροντα.