Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε σήμερα ότι δεν ζήτησε να απομακρυνθούν από την Πλατεία Λαφαγιέτ της Ουάσινγκτον οι διαδηλωτές προκειμένου να πάει ο ίδιος σε μια ιστορική εκκλησία που είχε υποστεί ζημιές την προηγούμενη ημέρα και να φωτογραφηθεί εκεί, μαζί με κορυφαίους συνεργάτες του, κρατώντας στο χέρι μια Βίβλο.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του δικτύου Fox ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος διέψευσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών, όπως αναφέρουν πολλοί από αυτούς αλλά και δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες. «Όταν πήγα (σ.σ. στην εκκλησία) δεν είπα: Διώξτε τους. Δεν ήξερα ποιος ήταν εκεί», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ ήταν εκείνος που ζήτησε να απωθηθούν οι διαδηλωτές από την Πλατεία Λαφαγιέτ, αφού διαπίστωσε προηγουμένως ότι δεν είχε εφαρμοστεί η απόφαση να διευρυνθεί η περίμετρος ασφαλείας γύρω από τον Λευκό Οίκο. Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί αργά το βράδυ της Κυριακής ή νωρίς το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους των υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Όταν έφτασε ο Μπαρ στο πάρκο απέναντι από τον Λευκό Οίκο, το απόγευμα της Δευτέρας, είδε ότι δεν την είχαν εφαρμόσει και ζήτησε από την αστυνομία να αναλάβει δράση, είπε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης στην εφημερίδα.
Στη συνέντευξή του στη ραδιοφωνική εκπομπή του Μπράιν Κίλμιντ στο Fox News ο Τραμπ ρωτήθηκε πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της φυλετικής αδικίας και απάντησε ότι πρόκειται για ένα «λυπηρό πρόβλημα».
Για επιθεώρηση στο καταφύγιο
Ο Τραμπ διέψευσε επίσης ότι τον μετέφεραν σε ένα ασφαλές καταφύγιο λόγω των διαδηλώσεων που ήταν σε εξέλιξη έξω από τον Λευκό Οίκο, λέγοντας ότι πήγε όντως εκεί αλλά απλώς για να επιθεωρήσει τον χώρο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times το βράδυ της περασμένης Παρασκευής άνδρες της Μυστικής Υπηρεσίας συνόδευσαν τον Αμερικανός πρόεδρο σε αυτό το καταφύγιο.
«Πρόκειται για ψευδή πληροφορία», είπε ο Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι ήταν μέρα όταν πήγε στο καταφύγιο. Πρόσθεσε ότι έχει πάει «δύο ή τρεις φορές» τις τελευταίες ημέρες, όμως πάντα για να κάνει «επιθεώρηση». «Μια ομάδα ανθρώπων ήρθε μαζί μου», συνέχισε.
Σε αυτό το ασφαλές καταφύγιο είχε οδηγηθεί ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένεϊ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Τραμπ: Η πρόσκληση προς τη Ρωσία να συμμετάσχει στην G7 είναι ζήτημα «κοινής λογικής»
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι η πρόσκληση που απηύθυνε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να συμμετάσχει στην σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7) είναι ζήτημα «κοινής λογικής», καθώς η συμμετοχή του θα διευκόλυνε πολύ στο να επιλυθούν πολλά ζητήματα.
«Πολλά από τα ζητήματα τα οποία συζητάμε αφορούν τη Ρωσία» δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό του δικτύου Fox προσθέτοντας ότι «Αν ήταν μαζί μας …θα λύναμε προβλήματα».
Γερμανία: «Συγκλονισμένη» η κυβέρνηση από τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ
Συγκλονισμένη από τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ δήλωσε η γερμανική κυβέρνηση, εκφράζοντας την ευχή για τερματισμό της βίας στις ΗΠΑ και επισημαίνοντας ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις αποτελούν στοιχείο ενός δημοκρατικού κράτους.
«Στις ΗΠΑ υπάρχουν επίσης μαζικές ειρηνικές διαμαρτυρίες στους δρόμους. Υπάρχει μια μεγαλόφωνη αντιπαράθεση στα ΜΜΕ. Όλα αυτά περιλαμβάνονται σε ένα δημοκρατικό κράτος, όπως είναι οι ΗΠΑ – και διαμορφώνουν επίσης αυτή την δημοκρατία», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα επεισόδια των τελευταίων ημερών. «Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ, αυτού του μαύρου πολίτη, συγκλόνισε πολλούς ανθρώπους στην Γερμανία και σε όλον τον κόσμο. Συγκλόνισε και την κυβέρνηση. Είναι ένας τρομακτικός θάνατος, ένας θάνατος που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, ένας θάνατος που ταρακουνά», συνέχισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο παρακολουθεί προσεκτικά αυτό που εξελίσσεται τώρα στην Αμερική και με αισθήματα συμπαράστασης, καθώς οι δύο χώρες συνδέονται εδώ και δεκαετίες με δεσμούς αξιών, ιδεών και κοινών συμφερόντων στον κόσμο.
«Ελπίζουμε ότι θα τερματιστεί η βία και ότι θα ακουστούν οι πολλές λογικές και ανθρώπινες φωνές που επίσης υπάρχουν στην Αμερική και υποστηρίζουν ειρηνικά βελτιώσεις, καλή συμβίωση και το τέλος του ρατσισμού.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Ζάιμπερτ παραδέχθηκε ότι υπάρχει και στην Γερμανία ρατσισμός και τόνισε ότι κάθε κοινωνία καλείται να αντιτάσσεται διαρκώς σε τέτοια φαινόμενα.