Να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Συρία και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να παρασχεθεί βοήθεια στους αμάχους ζήτησε σήμερα από το βήμα της διεθνούς διάσκεψης «Γενεύη 2» στην Ελβετία ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Από την άλλη πλευρά ο γερμανός ομόλογός του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προειδοποίησε, στο περιθώριο της ίδιας διάσκεψης, ότι δεν πρέπει να αναμένεται ένα θαύμα από τη συνάντηση αυτή.

«Αυτή η τρομερή κατάσταση, η οποία σκοτώνει χιλιάδες αθώες γυναίκες, παιδιά και άνδρες, υφίσταται. Ζητήσαμε από την αρχή αυτής της διάσκεψης να τεθούν σε ισχύ μία ή περισσότερες εκεχειρίες και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να παραδοθούν φάρμακα» είπε ο Φαμπιούς.

Η συριακή κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ «φέρει βαριά ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα και για την άνοδο της εγκληματικής τρομοκρατίας εναντίον της οποίας λέει ότι μάχεται, αλλά στην πραγματικότητα συμμαχεί μαζί της», τόνισε.

Ο γάλλος υπουργός τόνισε επίσης πως η διάσκεψη δεν αποσκοπεί στο να γίνουν ομιλίες περί τρομοκρατίας, αλλά περί μιας «μεταβατικής κυβέρνησης», απαντώντας έτσι στην αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης.

«Το θέμα δεν είναι να διεξαγάγουμε μια γενική συζήτηση για τη Συρία, δεν είναι να εκτοξεύσουμε ύβρεις ή προπαγανδιστικά σχόλια, δεν είναι να κερδίσουμε χρόνο ούτε να εκφωνήσουμε λόγους επαναλαμβάνοντας τη λέξη τρομοκρατία», δήλωσε ο Φαμπιούς. «Το ζήτημα είναι να αναζητηθεί μια πολιτική συμφωνία για τη Συρία που να αφορά αυτή την μεταβατική αρχή η οποία πρέπει να έχει πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες», πρόσθεσε.

Ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μιλώντας στο περιθώριο της διάσκεψης, δήλωσε πως «αυτές τις μέρες δεν πρόκειται να γίνουν θαύματα. Ωστόσο ήδη υπήρξε μια μικρή πρόοδος καθώς είναι η πρώτη φορά που τα μέρη που είναι παρόντα στη Συρία, κάθονται μέσα στην ίδια αίθουσα».

Ερωτηθείς σχετικά με τη εξέλιξη της διάσκεψης, ο Σταϊνμάγερ απάντησε πως περιμένει «πολλές και πολύ συγκινησιακά φορτισμένες συζητήσεις». Δεν περιμένει ωστόσο να υπάρξει κάποια λύση στη διάρκεια αυτής της διάσκεψης, αλλά ελπίζει πως «στο τέλος της σημερινής ημέρας, θα έχουμε φθάσει σε ένα αποτέλεσμα που να επιτρέπει μια συνέχιση των διαπραγματεύσεων».

Πρέπει «να καταφέρουμε να εμποδίσουμε κάθε κλιμάκωση στη Συρία και να δημιουργήσουμε στη χώρα αυτή μια νησίδα ειρήνης ώστε να επιτρέψουμε στον πληθυσμό που υποφέρει να λάβει ανθρωπιστική βοήθεια» είπε.

Ο πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε σήμερα για την επιτυχία της διάσκεψης στο Μοντρέ, απευθύνοντας έκκληση «να τερματισθούν οι βιαιότητες και η σύγκρουση» ενώπιον 13.000 πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.