Την άφιξη στα χωρικά ύδατα της Βενεζουέλας του πρώτου πετρελαιοφόρου από τα συνολικά πέντε που έχει στείλει το Ιράν γιόρτασε χθες ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο. Προειδοποίησε επίσης ότι το Καράκας δεν θα γονατίσει ποτέ μπροστά στις ΗΠΑ, που καταδικάζει αυτή την ενέργεια της Τεχεράνης.

Το Ιράν προσφέρει στη Βενεζουέλα 1,53 εκατομμύριο βαρέλια βενζίνης και συστατικά για την παραγωγή βενζίνης, προκαλώντας την αντίδραση της Ουάσινγκτον η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις και στις δύο χώρες.

Το πετρελαιοφόρο Fortune έχει φτάσει στο λιμάνι Ελ Παλίτο της πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας PDVSA, σύμφωνα με πηγή της εταιρείας και ιστότοπους που δείχνουν την πορεία του πλοίου. Ένα δεύτερο πετρελαιοφόρο, το Forest, εισήλθε στη θάλασσα της Καραϊβικής το Σάββατο και τα άλλα τρία διασχίζουν τον Ατλαντικό.

«Το πλοίο Fortune έφτασε, είναι το πρώτο από πέντε πλοία που φέρνουν βενζίνη και συστατικά για την παρασκευή βενζίνης στη Βενεζουέλα» δήλωσε ο Μαδούρο σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο Βενεζουελάνος πρόεδρος εξήρε τις σχέσεις μεταξύ της χώρας του και του Ιράν. «Είμαστε δύο ειρηνικοί λαοί που επιθυμούμε την ανάπτυξή μας, δύο λαοί αντάρτες, δύο λαοί επαναστατικοί που δεν θα γονατίσουν ποτέ μπροστά στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Έχουμε δικαίωμα να έχουμε ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές» τόνισε.

Μόλις ανακοινώθηκε η αναχώρηση για τη Βενεζουέλα των ιρανικών πετρελαιοφόρων, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους μπροστά στον ολοένα και σημαντικότερο ρόλο που διαδραματίζει η Τεχεράνη στο Καράκας.

Η Τεχεράνη απείλησε εξάλλου τις τελευταίες ημέρες τις ΗΠΑ με επιπτώσεις, αν εμποδίσουν την παράδοση των πετρελαϊκών προϊόντων στη Βενεζουέλα, όπου οι ελλείψεις σε καύσιμα έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας και της πανδημίας του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει νωρίτερα τον Μάιο ότι εξετάζει μέτρα ως απάντηση στην κίνηση αυτή του Ιράν, χωρίς να δώσει αλλες διευκρινίσεις αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Το δίκτυο διυλιστηρίων της Βενεζουέλας λειτουργεί φέτος περίπου στο 10% των ικανοτήτων του, που κανονικά ανέρχονται στα 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αναγκάζοντας της χώρα να βασίζεται σε εισαγωγές πετρελαίου. Οι αμερικανικές κυρώσεις περιορίζουν τις πηγές και τον τύπο των καυσίμων που μπορεί να λάβει.

Λουκέτο σε αγορά με κορονοϊό

Έκλεισε οριστικά στην πολιτεία Σούλια, στη δυτική Βενεζουέλα,  τεράστια ανοικτή αγορά στο Μαρακαΐμπο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, που οι αρχές θεωρούν ότι είχε μετατραπεί σε «επίκεντρο» της εξάπλωσης του κορονοϊού.

«Αποφασίσαμε να κλείσουμε οριστικά και μέχρι νεοτέρας ανακοίνωσης την αγορά Λας Πούλγας του Μαρακαΐμπο» δήλωσε ο Όμαρ Πριέτο, ο κυβερνήτης της πολιτείας Σούλια.

Σύμφωνα με τον Πριέτο, η αγορά τροφίμων Λας Πούλγας είχε μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε «επίκεντρο της μόλυνσης» από τον SARS-CoV-2 σε αυτή την πολιτεία, η οποία γειτονεύει με την Κολομβία. Από σήμερα Δευτέρα, πρόσθεσε ο κυβερνήτης, σε όλη την αγορά θα γίνει «απολύμανση».

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 υπερδιπλασιάστηκαν σε μία εβδομάδα, περνώντας από τα 541 τη 17η Μαΐου στα 1.121 χθες Κυριακή, σύμφωνα με τους αριθμούς της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 που καταγράφονται επίσημα -10- παρέμεινε σταθερός.

Η αντιπολίτευση υπό τον Χουάν Γκουαϊδό αμφισβητεί τα κυβερνητικά στοιχεία. Θεωρεί δεδομένο ότι οι αριθμοί είναι πολύ πιο κάτω από τους πραγματικούς, επικαλούμενη το ότι γίνονται ελάχιστα διαγνωστικά τεστ.

Από τη 17η Μαρτίου, στη Βενεζουέλα έχει επιβληθεί σχεδόν απόλυτος περιορισμός, σε μια προσπάθεια αποτροπής της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Στη θεωρία, επιτρέπονται μόνο έξοδοι για επισκέψεις σε γιατρούς, για την προμήθεια τροφίμων και φαρμάκων. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους δρόμους και σε δημόσιους χώρους. Όμως στην πράξη, ολοένα περισσότεροι παραβιάζουν εδώ και δύο εβδομάδες τα μέτρα περιορισμού στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας των 30 εκατομμυρίων κατοίκων.