Οι Αιγύπτιοι προσέρχονται για δεύτερη ημέρα σήμερα στις κάλπες για να εγκρίνουν το νέο σύνταγμα της χώρας σε ένα δημοψήφισμα στο οποίο καθοριστικός παράγοντας για τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, που δεν κρύβει πλέον την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, είναι το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων.
Το «ναι» αναμένεται ότι θα επικρατήσει εύκολα σε αυτή τη διαδικασία που μοιάζει περισσότερο με δημοψήφισμα υπέρ του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, του νέου ισχυρού άνδρα της Αιγύπτου μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, πέρσι τον Ιούλιο.
Τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα ο Σίσι, που είναι επιπλέον αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας, κάλεσε τα 53 εκατομμύρια των ψηφοφόρων να επιλέξουν το «ναι» στο νέο σύνταγμα σημειώνοντας ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές «εάν το ζητήσει ο λαός» και τον στηρίξει ο στρατός.
Την Τρίτη, πρώτη ημέρα του δημοψηφίσματος, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στο περιθώριο των κινητοποιήσεων των υποστηρικτών του Μόρσι, που μποϊκοτάρουν τη διαδικασία, ενώ τουλάχιστον 250 συνελήφθησαν. Μια βόμβα μικρής ισχύος προκάλεσε ζημιές στην πρόσοψη ενός δικαστηρίου στο Κάιρο πριν ανοίξουν οι κάλπες. Νωρίτερα σήμερα, δεκάδες οπαδοί του Μόρσι απέκλεισαν έναν σταθμό του μετρό στα προάστια του Καΐρου, όπου σημειώθηκαν επεισόδια περιορισμένης έκτασης, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Ο Τύπος χαιρετίζει σήμερα το δημοψήφισμα, με την κυβερνητική εφημερίδα Αλ Γκουμχουρίγια να τιτλοφορεί το κύριο άρθρο της «Οι Αιγύπτιοι επιλέγουν το μέλλον» ενώ η ανεξάρτητη Αλ Μάσρι Αλ Γιουμ διαβεβαιώνει ότι «Ο λαός επικυρώνει την επανάσταση στις κάλπες».
Το νέο σύνταγμα είναι έργο μιας επιτροπής η οποία διορίστηκε από τη μεταβατική κυβέρνηση την οποία συγκρότησε ο Σίσι μετά τις 3 Ιουλίου, αφού ανακοίνωσε την καθαίρεση και τη σύλληψη του Μόρσι, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου.
Για να εγγυηθεί την ασφάλεια της διαδικασίας, που ολοκληρώνεται απόψε, η κυβέρνηση κινητοποίησε 160.000 στρατιώτες και 200.000 αστυνομικούς. Ορισμένες οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι, εξαιτίας αυτού του γεγονότος έχει δημιουργηθεί «κλίμα φόβου» και «καταπίεσης». Στο Κάιρο, πορτρέτα του στρατηγού Σίσι κοσμούν τους δρόμους και σχεδόν όλα τα καταστήματα.
Ο Σίσι είχε δώσει εντολή στη μεταβατική κυβέρνηση να οργανώσει εντός του 2014 βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Οι τελευταίες αναμένεται να διεξαχθούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες. «Εργαστείτε σκληρά! Χρειαζόμαστε αυτό το δημοψήφισμα για να περιβάλουμε με ασφάλεια τη χώρα», είπε ο ίδιος ο στρατηγός απευθυνόμενος σε στρατιώτες κατά την επίσκεψή του σε ένα εκλογικό τμήμα του Καΐρου, την Τρίτη.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αναμένεται να γίνει γνωστό πριν περάσουν αρκετές ημέρες. Ωστόσο, με τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας αυτής ανοίγει ο δρόμος προκειμένου το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει την απόφαση με την οποία θα δίνεται στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα η δυνατότητα να χορηγήσει στην Αίγυπτο περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια, λίγους μήνες αφότου η Ουάσινγκτον είχε περιορίσει τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που παρέχει στο Κάιρο.