Τα σχέδιά του για τη γαλλική οικονομία σκοπεύει να εκθέσει σήμερα ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ωστόσο στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει το θέμα της ιδιωτικής ζωής του, καθώς η σύντροφός του εισήχθη σε νοσοκομείο έπειτα από δημοσιεύματα ότι ο πρόεδρος διατηρεί και άλλη ερωτική σχέση.
Η συνάντησή του με τους δημοσιογράφους στο προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων θα είναι η πρώτη δημόσια εμφάνισή του αφότου το περιοδικό «Κλόουζερ», που ασχολείται με τις διασημότητες, δημοσίευσε φωτογραφίες που, όπως διευκρίνισε, δείχνουν τον Ολάντ να κάνει μια νυκτερινή επίσκεψη στη Γαλλίδα ηθοποιό Ζιλί Γκαγέ.
Το γραφείο του διαμαρτυρήθηκε για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής του, αλλά δεν αρνήθηκε τη σχέση, ενώ η υπόθεση πήρε αιφνιδιαστικά νέα τροπή την Κυριακή, όταν προέκυψε ότι η επίσημη σύντροφός του, η Βαλερί Τριερβελέρ, εισήχθη σε νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ.
Μερικές ώρες πριν από τη συνέντευξη Τύπου, στις γαλλικές ειδησεογραφικές εκπομπές κυριαρχεί η προσωπική υπόθεση του Ολάντ μάλλον, παρά το θέμα της οικονομίας.
Το επεισόδιο απειλεί να υπονομεύσει το κύρος του σοσιαλιστή Ολάντ, ο οποίος είναι ήδη ο λιγότερο δημοφιλής γάλλος πρόεδρος στη σύγχρονη εποχή, ακόμη και την ώρα που προσπαθεί να αναζωογονήσει τη στάσιμη οικονομία μειώνοντας φόρους που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, κάνοντας έτσι μια κίνηση προς το πολιτικό κέντρο η οποία έχει εκνευρίσει τα συνδικάτα και τους αριστερούς συμμάχους του.
«Αυτό το μείζον πολιτικό γεγονός πρέπει να παραμείνει ένα μείζον πολιτικό γεγονός», δήλωσε ο Νταβίντ Ασουλίν, εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Ολάντ, σχετικά με τη συνέντευξη Τύπου που δίνει στις αρχές κάθε χρονιάς ο πρόεδρος της Γαλλίας και η οποία αναμένεται να αρχίσει στις 17:30 ώρα Ελλάδας και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο ώρες.
Αντίπαλοι είπαν επίσης ότι το σκάνδαλο δεν θα πρέπει να αποσπάσει την προσοχή από τις ανακοινώσεις του προέδρου για την πολιτική που θα ακολουθήσει: «Δεν πρόκειται για μια σαπουνόπερα», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι BFM ο Ζαν-Λουί Μπορλό, αρχηγός του κεντρώου κόμματος UDI.
«Καθώς έχει παρέλθει σχεδόν το ένα τρίτο της θητείας του, είναι καιρός να εκθέσει σοβαρά πώς σχεδιάζει να αλλάξει την πορεία της χώρας, έστω κι αν το θέμα αυτό δεν είναι ροκ», πρόσθεσε ο Μπορλό.
Ο Ολάντ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη συνέντευξη για να ανακοινώσει την πρότασή του για ένα «σύμφωνο ευθύνης» με τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του οποίου θα προσφερθούν φοροαπαλλαγές και μείωση της γραφειοκρατίας σε εταιρείες οι οποίες θα δεσμευθούν σε αντάλλαγμα να κάνουν προσλήψεις με στόχο να μειωθεί η ανεργία που φτάνει το 12%.
Ωστόσο τα δημοσιεύματα για την ερωτική σχέση είναι πιθανό να αλλάξουν την ατζέντα. Σε μια παρόμοια συνέντευξη που είχε οργανωθεί από τον Νικολά Σαρκοζί μετά το διαζύγιό του, το 2007, είχε κυριαρχήσει η περιέργεια για το ρομάντζο του με τη τραγουδίστρια Κάρλα Μπρούνι, την οποία στη συνέχεια παντρεύτηκε.
Μολονότι στη Γαλλία δεν υπάρχει επισήμως ο τίτλος της Πρώτης Κυρίας, η Τριερβελέρ έχει το δικό της γραφείο στο Μέγαρο των Ηλυσίων, οδηγό και σύμβουλο, ενώ συνοδεύει τον Ολάντ σε επισκέψεις. Πολλοί παρατηρητές επισημαίνουν πως είναι πλέον θεμιτό να τεθεί το ερώτημα για τη θέση της.
«Ξέρει και η ίδια πως το θέμα πρέπει να ξεκαθαρίσει επειδή η συζήτηση έγινε πολιτική», δήλωσε στο ραδιοσταθμό RTL ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Λε Παριζιέν» Φρεντερίκ Γκερσέλ αφού μίλησε με την Τριερβελέρ.
Από το γραφείο της ανακοινώθηκε πως θα παραμείνει προς το παρόν στο νοσοκομείο. Ένας συνεργάτης της είπε πως χρειάζεται «γαλήνη και ησυχία».
Ο σοσιαλιστής γερουσιαστής Φρανσουά Ρεμπσαμέν, σηματοδοτώντας την αυξανόμενη ανησυχία των συμμάχων του Ολάντ για την υπόθεση αυτή, συμβούλευσε τον πρόεδρο να καταργήσει τη θέση που έχει τώρα η Τριερβελέρ.
«Αυτή η ρύθμιση είναι ξεπερασμένη και δεν συμβαδίζει με την εποχή και θα πρέπει να λάβει τέλος — το είχε μάλιστα πει και ο ίδιος κάποτε», δήλωσε στο ραδιοσταθμό RTL ο Ρεμπσαμέν, ο οποίος είναι στενός σύμμαχος του Ολάντ.
Ο αργεντινός σκηνοθέτης ταινιών Σαντιάγο Αμιγκορένα, πρώην σύντροφος της Γκαγέ, υποστήριξε μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο πως, ό,τι κι αν συμβαίνει ανάμεσα στην ηθοποιό και τον Ολάντ, «δεν υπάρχει κάτι κακό, δεν υπάρχει εξαπάτηση».