Η Αργεντινή, η οποία έχει επιβάλει μία από τις πιο αυστηρές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στον κόσμο για την άμυνά της κατά του κορονοϊού, σχεδιάζει να επιτρέψει τη ναύλωση μιας ιδιωτικής πτήσης για να έλθουν ραββίνοι από το Ισραήλ προκειμένου να πιστοποιούν την καταλληλότητα του «κόσερ» κρέατος στα εργοστάσια συσκευασίας της χώρας, που εξάγουν το προϊόν στις αγορές σε όλο τον κόσμο.
Το ταξίδι κρίνεται ζωτικής σημασίας για την ικανότητα της Αργεντινής να διατηρήσει τα επίπεδα εξαγωγών βοείου κρέατος προς έναν από τους βασικούς αγοραστές του, το Ισραήλ – μία αγορά που όλο και περισσότερο αποκτά μεγάλη σημασία, καθώς έχουν σταματήσει οι εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουν πέσει απότομα στην Κίνα.
Το παγκόσμιο lockdown, που αποσκοπούσε στην επιβράδυνση του νέου κορονοϊού, έχει βλάψει τα φετινά σχέδια για την οικονομία και τις εξαγωγές, εξαιτίας της παράλυσης που έφεραν στο εμπόριο τα κλειστά σύνορα και η παύση των αεροπορικών ταξιδίων.
«Η μόνη εναλλακτική λύση ήταν το να είμαστε σε θέση να αποπειραθούμε να κανονίσουμε μία ναυλωμένη πτήση σε συνεργασία με τους Ισραηλινούς πελάτες μας και να μας εποπτεύουν, να μας εξουσιοδοτούν και να μας συντονίζουν οι κυβερνήσεις», δήλωσε ο Μάριο Ραβέτινο, επικεφαλής της κοινοπραξίας εξαγωγής κρέατος ΑΒC στην Αργεντινή.
Η Αργεντινή είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας βοείου κρέατος στον κόσμο και το Ισραήλ είναι ο τρίτος σε σειρά αγοραστής των φημισμένων κρεάτων της νοτιοαμερικανικής χώρας, που αποκομίζει έσοδα πάνω από 100 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο, δήλωσε ο Ραβετίνο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι ραββίνοι συνήθως πραγματοποιούν το σχετικό ταξίδι δύο φορές το χρόνο και παραμένουν για λίγους μήνες, κάθε φορά με έως και 15 ραββίνους να ελέγχουν τα εργοστάσια, ώστε να εξασφαλίζουν πως η σφαγή των βοοειδών και η επεξεργασία του κρέατος γίνονται σύμφωνα με τον εβραϊκό νόμο.
Ο Λισάντρο Σαμπανές, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αργεντινής, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση διευκολύνει τους διακανονισμούς για την άφιξη των ραββίνων, όμως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει πότε θα έφθαναν.
Η Αργεντινή έχει απαγορεύσει τις εμπορικές πτήσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο, επιτρέποντας μόνο σε πολίτες και κατοίκους της να εισέρχονται στη χώρα με ειδικές πτήσεις και έχει επιβάλει αυστηρή καραντίνα σε όλην την επικράτειά της.
Ο ραββίνος Νταβίντ Φάουρ ιδιοκτήτης της South America Kosher (SAK), μιας τοπική εταιρείας για πιστοποίηση της παραγωγή «κόσερ», δήλωσε πως οι ραββίνοι χρειάζονται λόγω της έλλειψης ντόπιου προσωπικού που θα μπορούσε να πιστοποιήσει ότι το κρέας είναι πράγματι «κόσερ» – ένας όρος που προέρχεται από την εβραϊκή λέξη που σημαίνει το κατάλληλο προς βρώση.