Το κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) σήμερα την κυβέρνηση της Τουρκίας να αλλάξει την πολιτική της στη Συρία και να διευκολύνει τη συμμετοχή των Κούρδων της βόρειας Συρίας, οι οποίοι έχουν κηρύξει αυτόνομες τις περιοχές όπου αποτελούν την πλειονότητα, να συμμετάσχουν στην σύνοδο Γενεύη 2 για το Συριακό πρόβλημα.
Ο πρόεδρος του BDP κ. Σελαχατίν Ντεμιρτάς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου «να απομακρυνθεί από τον σουνιτικό άξονα», όπως χαρακτηριστικά είπε, ο οποίος καθοδηγεί την τουρκική εξωτερική πολιτική και να βοηθήσει στη συμμετοχή των Κούρδων της περιοχής Ροζάβα της βόρειας Συρίας στη Γενεύη 2.
Ο κ Ντεμιρτάς υποστήριξε ότι η συμμετοχή της αυτοανακηρυχθείσας αυτονόμου περιοχής στη σύνοδο «θα συνέβαλε ουσιαστικά στην λύση των προβλημάτων της περιοχής».
Ο κ. Ντεμιρτάς δεν απάντησε ερωτηθείς αν το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ θα αποδεχόταν να συμμετάσχει σε διεθνή συνάντηση όπου θα εκπροσωπούνται αυτόνομα οι Κούρδοι της Συρίας.
Η Άγκυρα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική έναντι της συνεργασίας και της ενίσχυσης των Κούρδων της Συρίας. Έχει κατηγορηθεί ότι ενίσχυσε εξτρεμιστικά ισλαμικά κινήματα με σκοπό να περιορίσει την επιρροή των Κούρδων της Συρία στην περιοχή των συνόρων.
Πρόσφατα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέδωσε τις κατηγορίες αυτές σε «εχθρούς» της Τουρκίας, και διατύπωσε ην εκτίμηση ότι το εξτρεμιστικό ισλαμικό κίνημα ενισχύει εξ αντικειμένου το καθεστώς Άσαντ. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιας συνεργασίας.
Ο κ. Ντεμιρτάς υποστήριξε ότι η πόλωση ανάμεσα στις δυνάμεις που είναι πιστές στο καθεστώς Ασαντ και την «ισλαμική αντιπολίτευση», συντρίβει όσους βρίσκονται στη μέση, κυρίως Κουρδικές ομάδες οι οποίες δεν μπορούν να διατηρήσουν την ταυτότητα και την ανεξαρτησία τους. Ο πρόεδρος του BDP κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να υποστηρίξει τους Κούρδους και να απομακρυνθεί από το «απλοϊκό» δίπολο μεταξύ του Άσαντ και της ισλαμικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Ντεμιρτάς υποστήριξε ότι οι κουρδικοί πληθυσμοί της Συρίας υφίστανται τις συνέπειες του εμπάργκο που εφαρμόζεται σε βάρος τους, στο πλαίσιο της πόλωσης. Το εμπάργκο αυτό έχει μαζί με τις άλλες διπλωματικές και πολιτικές συνέπειες και ανθρωπιστικές συνέπειες, είπε ο ίδιος.
Ο κ. Ντεμιρτάς αναγνώρισε ότι υπάρχει κάποια μεταβολή στην «λανθασμένη» πολιτική της Τουρκίας. Αλλά πρόσθεσε πως θεωρεί ότι δεν είναι αρκετά δραστική για να μπορέσουν να επωφεληθούν οι Κούρδοι της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής.
Ο κ. Ντεμιρτάς είπε ότι θα είχε ιδιαίτερη σημασία η συμμετοχή των Κούρδων στην Γενεύη 2 που αυτό θα αποτελούσε «ιστορικό» γεγονός κατά τον ίδιο.
Η στήριξη των πολιτικών δυνάμεων της Τουρκίας που εκπροσωπούν τους Κούρδους στους Κούρδους της Συρία θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ένδειξη της αλληλεπίδρασης της εξωτερικής πολιτικής και της σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και στο κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, εκτιμούν ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές.
Η σύγκρουση αυτή ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2012 με την έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον αρχηγό της ΜΙΤ διότι φερόταν να συνομιλεί με το αυτονομιστικό PKK και άλλους Κούρδους. Στόχος της κίνησης αυτής, λένε οι ίδιοι αναλυτές, ήταν να εμποδιστεί κάθε προσπάθεια για μια συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκική κυβέρνηση και τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.