O προϋπολογισμός της βασιλικής οικογένειας στη Βρετανία δεν μπόρεσε να γλιτώσει από το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, και θα υποστεί μείωση 14% τα έτη 2012 και 2013.

Ο προϋπολογισμός του βασιλικού οίκου θα παγώσει για τα χρόνια 2011-12 αλλά θα μειωθεί κατά 14% το 2012-13, δηλαδή περίπου κατά 34 εκατομμύρια ευρώ.

Η βασίλισσα αποδέχτηκε το πάγωμα του βασιλικού πρωτοκόλλου τρεχόντων εξόδων τόσο των δικών της όσο και του συζύγου της πρίγκιπα Φιλίππου.

Μάλιστα, η βασίλισσα Ελισάβετ ακύρωσε τις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων στο Παλάτι εκτιμώντας ότι στις εποχές οικονομικής στενότητας πρέπει και ο βασιλικός οίκος να επιδείχνει αυτοσυγκράτηση.

Από τα έτη 2012-13 το βασιλικό πρωτόκολλο θα καταργηθεί καθώς και ο προϋπολογισμός του βασιλικού οίκου και θα αντικατασταθεί από μια νέα επιδότηση η οποία θα καλύπτει τα τρέχοντα έξοδα των μελών της βασιλικής οικογένειας καθώς και τα έξοδα του παλατιού (Μπάκιγχαμ και Ουίνδσορ).