Στα θρανία επέστρεψαν σήμερα οι μαθητές στο Πεκίνο, εφοδιασμένοι με ένα ηλεκτρονικό βραχιολάκι, που θα εκπεμπει μία προειδοποίηση σε περίπτωση πυρετού ή απότομης ανόδου της θερμοκρασίας του σώματος.
Τα έξυπνα βραχιόλια εμφανίζουν τη θερμοκρασία των μαθητών σε πραγματικό χρόνο. Οι γονείς και τα σχολεία τους μπορούν να παρακολουθούν τις ενδείξεις αυτές άμεσα χάρις σε μία εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, τονίζεται σε άρθρο της εφημερίδας Κινεζική Ημερησία.
Σε περίπτωση ανόδου της θερμοκρασίας – πάνω από 37,2 βαθμούς – το βραχιόλι στέλνει ειδοποίηση σε δασκάλους, οι οποίοι ενθαρρύνονται να ειδοποιούν την αστυνομία, προσθέτει η εφημερίδα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η συσκευή βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση σε πέντε περιοχές της πρωτεύουσας της Κίνας και αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα της επιστράτευσης σε μαζική κλίμακα των καινοτόμων τεχνολογιών από τον ασιατικό γίγαντα, στην προσπάθεια να ελέγξει έναν ιό.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο κορονοϊός έχει προσβάλει περίπου 83.000 άτομα, με συνέπεια 4.633 θανάτους στη χώρα.
Η Κίνα, ως η πρώτη χώρα που επλήγη από τον νέο κορονοϊό, έκλεισε όλα τα σχολεία της τον Ιανουάριο και τα μαθήματα παραδίδονταν διαδικτυακά.
Στο Πεκίνο έχει επιτραπεί μέχρι στιγμής μόνο η επιστροφή των μαθητών λυκείου, προκειμένου να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις στα Πανεπιστήμια.
Τον Μάρτιο οι αραιοκατοικημένες επαρχίες Τσινγκάι (βορειοδυτικά) και Γκιζχού βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά αντίστοιχα, ήταν οι πρώτες που είχαν αποφασίσει και οργανώσει σταδιακά την επιστροφή των μαθητών στα θρανία τους.
Οι έλεγχοι της θερμοκρασίας, η υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης έχουν γίνει κανόνας στα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς οι αρχές φοβούνται νέα αύξηση των κρουσμάτων.
Μολονότι η Κίνα έχει περιορίσει έως τώρα σε μεγάλο βαθμό την επιδημία στην επικράτειά της, οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 17 νέα κρούσματα, με τα 10 να προέρχονται από εσωτερικές εστίες της νόσου, ιδίως στην Ουχάν μια οικονομική μητρόπολη που έμεινε για περισσότερο από δύο μήνες σε καραντίνα και στην οποία εντοπίσθηκε η πρώτη εστια κορονοϊού στα τέλη του περασμένου έτους.