Η αφρικανική ήπειρος τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται όλο και περισσότερο στα χείλη των επιστημόνων ενώ οι εκκλήσεις του ΠΟΥ για προσοχή στην αχανή ήπειρο όσον αφορά την εξάπλωση του κορονοϊού, είναι συνεχείς.
Τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία ωστόσο δείχνουν ότι η πανδημία έχει επηρεάσει σε πολύ μικρό βαθμό την Αφρική με πληθυσμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων.
Στην Αφρική, έχουν καταγραφεί, προς το παρόν, μόλις 50.000 κρούσματα και 2.000 θάνατοι από COVID-19. Πρόκειται για μικρούς αριθμούς με δεδομένο ότι ο πληθυσμός της ηπείρου αγγίζει τα 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Σύμφωνα με το Euronews λοιπόν έχουν αναπτυχθεί κάποιες θεωρίες όσον αφορά το «μυστήριο» της Αφρικής.
Αρχικά γίνεται λόγος ότι η υψηλή θερμοκρασία στην Αφρική συμβάλλει στην αναστολή μετάδοσης του κορονοϊού.
Επίσης ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων στις αφρικανικά κράτη είναι σημαντικά χαμηλότερος από ότι στην Ευρώπη και την Αμερική. Αυτό συμβάλλει στο να εντοπίζονται λιγότερα κρούσματα, αφού πιθανοί φορείς του ιού είναι ασυμπτωματικοί.
Τέλος υπάρχει το ενδεχόμενο και η ευρεία χρήση του εμβολίου κατά της φυματίωσης (Bacille Calmette-Guérin, BCG) συμβάλλει στην αναστολή εξάπλωσης του ιού.
Οι πιο «πεζές» εξηγήσεις
Υπάρχουν όμως και κάποιες πιο προσγειωμένες εξηγήσεις όσον αφορά τα στοιχεία και τη χαμηλή εξάπλωση του ιού.
Για παράδειγμα ότι στις αφρικανικές χώρες γίνονται ελάχιστα τεστ ανίχνευσης του νέου κορονοϊούή
ή ότι είναι θέμα «συγχρονισμού». Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Αφρική αναφέρθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου στην Αίγυπτο. Οι περισσότερες αφρικανικές χώρες ανακοίνωσαν κρούσματα το Μάρτιο. Σύμφωνα με την επιδημιολογική εξέλιξη σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων, εάν συμβεί στην Αφρική, θα ξεκινήσει να «φαίνεται» τις επόμενες εβδομάδες.