Το θάνατο βρήκαν τουλάχιστον 13 άνθρωποι στο Ιράκ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, όταν η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει έναν καταυλισμό διαδηλωτών σουνιτών μουσουλμάνων στη δυτική επαρχία Άνμπαρ.
Η κυβέρνηση του Νούρι αλ Μάλικι, της οποίας ηγούνται σιίτες, δυσανασχετούσε για την ύπαρξη του καταυλισμού ο οποίος δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων εναντίον της προσπάθειας περιθωριοποίησης του σουνιτικού κλάδου του ισλάμ.
Ο Μάλικι, ο οποίος διεκδικεί τρίτη θητεία στις εκλογές του Απριλίου, είχε δεσμευτεί επανειλημμένα ότι ο καταυλισμός επρόκειτο να διαλυθεί, κατηγορώντας τους διαδηλωτές ότι υποκινούσαν τη σύγκρουση και προσέφεραν καταφύγιο σε εξτρεμιστές που συνδέονται με την αλ Κάιντα.
Πηγές της αστυνομίας ανέφεραν ότι ξέσπασαν συγκρούσεις όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των ανδρών των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας που προσπαθούσαν να μπουν στη Ράμαντι, την πόλη του δυτικού Ιράκ όπου βρισκόταν ο καταυλισμός των διαδηλωτών. Πυρά κι εκρήξεις ακούγονταν σε τμήματα της πόλης. Οι ένοπλοι κατέστρεψαν τέσσερα αυτοκίνητα της αστυνομίας και σκότωσαν τουλάχιστον τρεις αστυνομικούς στα βόρεια της Ράμαντι, σύμφωνα με τη μία πηγή. Οι σοροί άλλων 10 ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις, μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο της Ράμαντι.
Παράλληλα, στη Φαλούτζα, ένοπλοι επιτέθηκαν σε περιπόλους του στρατού κατά μήκος του βασικού αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί στη Ράμαντι.
Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μάλικι, ο Άλι Μουσάουι, είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας «κατάφεραν να διαλύσουν» τον καταυλισμό αυτό, «κατεβάζοντας τις σκηνές» και «ανοίγοντας τον δρόμο» που είχαν αποκλείσει οι σουνίτες διαδηλωτές «χωρίς καμία απώλεια, αφού η αλ Κάιντα και τα μέλη της έφυγαν από τον καταυλισμό». Ο εκπρόσωπος είπε ότι αντικυβερνητικοί βρίσκονται πλέον στην πόλη της Ράμαντι, όπου καταδιώκονται από τις αρχές.
Η επέμβαση της αστυνομίας και οι αιματηρές συγκρούσεις ενδέχεται να κλιμακώσουν την οργή της σουνιτικής μειονότητας, η οποία διαμαρτύρεται για τις διακρίσεις σε βάρος της για τις οποίες κατηγορεί την κυβέρνηση του σιίτη Μάλικι.
Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν να υπάρξει αυτοσυγκράτηση. «Είμαι ανήσυχος για τις εξελίξεις στην επαρχία Άνμπαρ, όπου βρίσκεται η Ράμαντι, και καλώ όλες τις πλευρές να παραμείνουν ήρεμες και να τηρήσουν στις συμφωνίες οι οποίες είχαν επιτευχθεί τις τελευταίες δύο ημέρες», ανέφερε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ Νικολάι Μλαντένοφ σε ανακοίνωσή του.
Στην προηγούμενη εκτεταμένη επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων για την διάλυση ενός καταυλισμού σουνιτών διαδηλωτών, την 23η Απριλίου κοντά στη Χαουίτζα, στο βόρειο Ιράκ, είχαν σκοτωθεί δεκάδες άνθρωποι.