Βλέποντας τις εικόνες, αντικρίζεις ένα υπέροχο τοπίο που μοιάζει σχεδόν παραμυθένιο. Μια λίμνη με ένα καμπαναριό να ξεπροβάλλει στη μέση αυτής, είναι μια εικόνα που σίγουρα δεν τη συναντάς εύκολα. Και σίγουρα είναι συναρπαστική.
Ωστόσο, πίσω από αυτό το ειδυλλιακό σκηνικό που μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής, κρύβεται μια τραγική ιστορία. Ο λόγος για τη λίμνη Resia στη βόρεια Ιταλία με το μεσαιωνικό καμπαναριό και το τραγικό παρελθόν.
Πιο συγκεκριμένα μέχρι και το 1939 στην περιοχή κοντά στα σύνορα με την Αυστρία και την Ελβετία βρισκόταν το χωριό Curon, με τους κατοίκους τους να αρνούνται να τα εγκαταλείψουν παρά τη δύσκολη διαβίωση. Μια εταιρεία ηλεκτρισμού το 1939 θέλησε να ενοποιήσει δύο μικρότερες λίμνες δημιουργώντας μία μεγαλύτερη τεχνητή έτσι ώστε να υποβοηθήσει στη λειτουργία ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου. Τα έργα διακόπηκαν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την περιοχή να πλημμυρίζει το 1950.
Η στάθμη της τεχνητής λίμνης ανέβηκε πέντε μέτρα, με αποτέλεσμα να καλύψει τα πάντα στον βυθό της. Το χωριό βυθίστηκε κάτω από το νερό και το μόνο που έχει μείνει να θυμίζει ότι κάποτε στην περιοχή υπήρχε ζωή, είναι το καμπαναριό της εκκλησίας που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, ο επισκέπτης μπορεί ακόμη και να ακούσει την καμπάνα να χτυπάει, παρ’όλο που έχει αφαιρεθεί εδώ και δεκάδες χρόνια. Το απόκοσμο ρωμανικό καμπαναριό του 14ου αιώνα ξεπροβάλλει μέσα από τα νερά της Resia σαν μια άλλη Ατλαντίδα, προκαλώντας δέος σε όλους ανεξαιρέτως τους περαστικούς.
Δείτε τις φωτογραφίες