Από τον κορονοϊό του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) προσβλήθηκαν ακόμη τέσσερις άνθρωποι στη Σαουδική Αραβία και όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ο ένας εξ αυτών, ένας γηραιός άνδρας, απεβίωσε.
Τα νέα κρούσματα, στα οποία περιλαμβάνονται δύο εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στο Ριάντ που πάντως δεν έχουν αναφέρει σοβαρά συμπτώματα, αυξάνουν το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της ασθένειας σε 170, με 72 θανάτους, όπως ανέφερε η υπηρεσία υγείας αυτή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ο MERS εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Μέση Ανατολή τον Σεπτέμβριο του 2012 κι ανήκει στην ίδια οικογένεια των κορονοϊών στην οποία εντάσσεται και το SARS, το οξύ και σοβαρό σύνδρομο του αναπνευστικού. Μπορεί να προκαλέσει έντονο βήχα, πυρετό και πνευμονία.
Κρούσματά του έχουν καταγραφεί στη Σαουδική Αραβία, στο Κατάρ, στο Κουβέιτ, στην Ιορδανία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Ομάν, στην Τυνησία καθώς και σε πολλές από τις χώρες της Ευρώπης. Επιστήμονες επικεντρώνονται στην πιθανή σύνδεση των ανθρώπινων κρουσμάτων και των καμηλών, που εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελούν μια «ζωική δεξαμενή» του ιού.
Στη σημερινή του ενημέρωση ο ΠΟΥ ανέφερε πως ο πιο πρόσφατος θάνατος από τον MERS, αυτός ενός 73χρονου άνδρα από το Ριάντ, συνδέεται με αυτήν την επιστημονική υπόθεση αφού ο άνδρας φέρεται να είχε επαφή με ζώα, αν και δεν είχε ταξιδέψει εκτός της πόλης και των περιχώρων της.
Το τέταρτο κρούσμα, ένας 53χρονος άνδρας από το Ριάντ, οφείλεται στην επαφή που είχε με ένα πρόσωπο που είχε επιβεβαιωθεί ότι προσβλήθηκε από MERS. Εισήχθη σε νοσοκομείο την 26η Νοεμβρίου και βρίσκεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ανέφερε ο ΠΟΥ.
Επιστήμονες από την Ολλανδία και το Κατάρ δημοσίευσαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα έρευνα που αποδεικνύει για πρώτη φορά μπορεί να προσβάλει και καμήλες, τροφοδοτώντας τις υποψίες ότι τα ζώα αυτά, που συχνά χρησιμοποιούνται στην περιοχή για το κρέας τους, το γάλα τους, μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων και ακόμη και αγώνες δρόμου, μπορεί να αποτελούν μια πηγή στην οποία οφείλεται το ξέσπασμα.
Ο ΠΟΥ ανέφερε πως οι άνθρωποι που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να ασθενήσουν από το MERS θα πρέπει «να αποφεύγουν την στενή επαφή με ζώα όταν επισκέπτονται αγροκτήματα ή στάβλους, όπου είναι γνωστό πως ο ιός μπορεί να διαδίδεται».
Για τους πολίτες γενικότερα, η υπηρεσία του ΟΗΕ συμβουλεύει να λαμβάνουν απλά προληπτικά μέτρα υγιεινής όπως το να πλένουν τα χέρια τους πριν και αφού αγγίζουν ζώα, να αποφεύγουν την επαφή με ασθενή ζώα και να τηρούν καλές πρακτικές τροφικής υγιεινής.