Η εκεχειρία που είχε κηρυχθεί ανήμερα τα Χριστούγεννα σε μια συνοικία της Δαμασκού αποδείχθηκε μικρής διάρκειας, ενώ η πολεμική αεροπορία του συριακού καθεστώτος συνεχίζει, για δέκατη ημέρα, να βομβαρδίζει τομείς που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι αντάρτες στο Χαλέπι και στην ευρύτερη περιοχή, στα βόρεια της χώρας.
Από τις 15 μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς έχουν χάσει τη ζωή τους 422 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι πολίτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στο Μουανταμίγιατ αλ Σαμ, ένα προάστιο στα νοτιοδυτικά της Δαμασκού, οι μάχες που ξέσπασαν σήμερα το απόγευμα τίναξαν στον αέρα την εκεχειρία που είχε επιτευχθεί χθες μεταξύ του καθεστώτος και των τοπικών αρχών της κοινότητας, η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία εδώ και έναν χρόνο. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έσπασε την εκεχειρία.
«Άνοιξαν πυρ, με βαρέα όπλα, χωρίς κανέναν λόγο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν στελέχη του καθεστώτος που αρνούνται να άρουν την πολιορκία», δήλωσε ένας ακτιβιστής από την πόλη αυτή.
Η Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης, ένα δίκτυο ακτιβιστών που δρα εντός της Συρίας, επιβεβαίωσε ότι ξανάρχισαν οι συγκρούσεις και ανέφερε ότι ο στρατός έχει στείλει «σημαντικές ενισχύσεις» στο Μουανταμίγιατ αλ Σαμ.
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του τοπικού Συμβουλίου, τον Άμπου Μάλεκ, είχε συμφωνηθεί να διαρκέσει η εκεχειρία τρεις ημέρες και, σε ένδειξη καλής θέλησης, οι κάτοικοι θα ύψωναν τις σημαίες τους καθεστώτος στις δεξαμενές νερού της πόλης. Σήμερα επρόκειτο να γίνει ανεφοδιασμός σε τρόφιμα όμως «δεν έφτασε τίποτα», πρόσθεσε ο Μάλεκ.
Ένας άλλος ακτιβιστής, ο Έμαντ αλ Μπαρζάουι, είπε ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στο Μπάρζε, ένα προάστιο στα βόρεια της Δαμασκού που έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης εδώ και μήνες. «Προς το παρόν οι συνομιλίες δεν έχουν καταλήξει κάπου», είπε.
Στο, αεροσκάφη εκτόξευσαν βαρέλια με εκρηκτικά στη συνοικία Χανάνο και βομβάρδισαν επίσης την πόλη Ντάρετ Έζα.
Ένας ακτιβιστής από την κοινότητα Μάρεα, κοντά στην Τουρκία, περιέγραψε αυτούς τους βομβαρδισμούς και τον τρόμο που έχει καταλάβει τους κατοίκους. «Όταν ξεκινούν, έχεις την εντύπωση ότι θα πεθάνεις το επόμενο δευτερόλεπτο”, είπε ο Άμπου Όμαρ. “Το καθεστώς μας θεωρεί όλους τρομοκράτες, είτε έχει να κάνει με μαχητές, με πολίτες, με άνδρες, γυναίκες ή παιδιά. Για αυτούς, όλοι όσοι ζουν στις απελευθερωμένες (σ.σ. από τους αντάρτες) ζώνες, είναι τρομοκράτες», εξήγησε.
Σύμφωνα με την εφημερίδα αλ Ουατάν που πρόσκειται στο καθεστώς, στην Άντρα, βορειοανατολικά της Δαμασκού, ο στρατός έκανε έρευνες από σπίτι σε σπίτι και σκότωσε 57 “τρομοκράτες” — όρος που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για να χαρακτηρίσει συνολικά τους αντάρτες.
Επίσης, το επίσημο πρακτορείο Sana κατηγόρησε τους ισλαμιστές αντάρτες ότι σκότωσαν έναν κληρικό στην επαρχία της Δαμασκού «ενώ έβγαινε από ένα τέμενος μετά τη βραδινή προσευχή».