Οι Ιταλοί γερουσιαστές ενέκριναν απόψε το βράδυ τον προϋπολογισμό του 2014, γεγονός το οποίο σηματοδοτεί την οριστική υιοθέτηση από το κοινοβούλιο αυτού του κειμένου που έχει στόχο να αντιστρέψει την πορεία της οικονομίας και να οδηγήσει στην ανάκαμψη μετά από πολλά χρόνια εφαρμογής μέτρων λιτότητας.
Το κείμενο υιοθετήθηκε με 167 ψήφους υπέρ έναντι 110 κατά.
Η ιταλική κυβέρνηση εκτιμά ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό θα συμβάλλουν στην αναζωογόνηση της οικονομίας, η οποία εξέρχεται από δύο χρόνια ύφεσης, τη μακρύτερη σε διάρκεια και σκληρότερη ύφεση μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αντίθετα, όμως, οι εργοδότες και τα συνδικάτα καταγγείλουν την κυβέρνηση για ατολμία.
Τα δημοσιονομικά μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός ταμείου μείωσης της φορολογικής πίεσης το οποίο θα χρηματοδοτείται από τη μείωση δαπανών στη λειτουργία του κράτους σε όλα τα επίπεδα και τη μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής. Προβλέπονται επίσης μέτρα ενθάρρυνσης των προσλήψεων, όπως και η καθιέρωση ενός πειραματικού συστήματος βοήθειας για τους οικονομικά ασθενέστερους (κάρτες επιδοτούμενων αγορών).
Όλα αυτά θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από την επιβολή φόρου αλληλεγγύης στις λεγόμενες «χρυσές συντάξεις», ο οποίος ορίζεται σε 6% επί των ετήσιων εισοδημάτων άνω των 90.168 ευρώ και αυξάνεται αναλογικά από το επίπεδο αυτό και πάνω. Μια επιπλέον συνεισφορά αλληλεγγύης της τάξης του 3% προβλέπεται επίσης για τα εισοδήματα άνω των 300.000 ευρώ.
Η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, είδε επί δύο συνεχόμενα έτη το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται (σχεδόν 2% κάθε χρόνο) και τα ποσοστά της ανεργίας να καταρρίπτουν ρεκόρ, το ένα μετά το άλλο, ξεπερνώντας το 12%, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει.