Η Ρωσία δεν αποδέχεται την ανακοίνωση στην οποία προέβη χθες ο διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού(ΛΕΣ), στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, σύμφωνα με την οποία ο στρατός του αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της χώρας, δηλώνοντας ότι εξακολουθεί να διατηρεί επαφές με τις δύο πλευρές και θεωρεί ότι επίλυση της διένεξης στην Λιβύη μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω της πολιτικής και διπλωματικής οδού.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά το τέλος της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ομάδας BRICS που πραγματοποιήθηκε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, αναφερόμενος στην χθεσινή δήλωση του στρατηγού Χάφταρ, εξέφρασε την αντίθεση της Μόσχας.
«Δεν αποδεχθήκαμε την πρόσφατη δήλωση του κυρίου (πρωθυπουργού της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φάγεζ Σάρατζ, ο οποίος αρνήθηκε να συνομιλήσει με τον στρατάρχη Χάφταρ, και δεν εγκρίνουμε την δήλωση σύμφωνα με την οποία ο στρατάρχης Χάφταρ θα αποφασίζει προσωπικά για το πώς θα ζει ο λιβυκός λαός», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, με αφορμή την χθεσινή ανακοίνωση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) ότι αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της χώρας, είχε δηλώσει ότι η Μόσχα επιμένει ότι το πρόβλημα στην Λιβύη μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω της πολιτικής και διπλωματικής οδού.
«Η Μόσχα εξακολουθεί να πιστεύει ότι η μοναδική δυνατή διευθέτηση στην Λιβύη μπορεί να υπάρξει μέσω της πολιτικής και διπλωματικής οδού, μέσω των πολιτικών και διπλωματικών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών, πρωτίστως μεταξύ των αντιμαχομένων», δήλωσε ο Πεσκόφ, καθιστώντας σαφές ότι η Ρωσία συνεχίζει τις επαφές με όλες τις πλευρές της λιβυκής διαδικασίας.
«Η Ρωσία, εξακολουθεί να έχει επαφές με όλες τις πλευρές της λιβυκής διαδικασίας, θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν άλλες εκδοχές για την διευθέτηση του λιβυκού προβλήματος» παρατήρησε ο Πεσκόφ.
Χθες ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της χώρας και θέτει εκτός ισχύος την συμφωνία Σκιράτ, υποσχόμενος ότι θα εργασθεί για την δημιουργία προϋποθέσεων οι οποίες θα δημιουργήσουν σταθερούς κρατικούς θεσμούς που θα ανταποκρίνονται στην βούληση του λαού.
Η συμφωνία Σκιράτ κατά την άποψη του στρατάρχη Χάφταρ κατέστρεψε την χώρα, την έθεσε σε κίνδυνο, αλλά «τώρα αποτελεί κομμάτι του σκοτεινού παρελθόντος».
Το Προεδρικό συμβούλιο της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της οποίας ηγείται ο Φάγεζ Σάρατζ, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Χάφταρ όσον αφορά την συμφωνία Σκιράτ, φάρσα και απόπειρα νέου πραξικοπήματος στην χώρα.
Η συμφωνία Σκιράτ είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2015 στην πόλη Σκιράτ του Μαρόκου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Η συμφωνία προβλέπει την δημιουργία στην Λιβύη οργάνων εξουσίας, ιδιαίτερα τον σχηματισμό Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και Προεδρικού συμβουλίου. Και των δύο αυτών θεσμών που εδρεύουν στην Τρίπολη ηγείται ο πρωθυπουργός Φάγεζ Σάρατζ.