Σε ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα εξελίχθηκαν από τις πρώτες μεσημεριανές ώρες οι πορείες των διαδηλωτών κατά του προγράμματος της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, στο Παρίσι και σε πολλές ακόμη επαρχιακές πόλεις.
Στην δεύτερη μεγάλη πόλη της Γαλλίας, τη Λυών, οι συγκρούσεις νεαρών μασκοφόρων με των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας ήταν ιδιαίτερα σκληρές, με πετροβολισμούς και βόμβες μολότοφ από τους μεν και χρήση δακρυγόνων από τους δε.
Στο Παρίσι οι πρώτοι διαδηλωτές που ξεκίνησαν από το νότιο μέρος της έφτασαν ύστερα από τετράωρη πορεία στον ανοιχτό χώρο των Ινβαλίντ, πίσω από τον πύργο του Αϊφελ.
Τα συνδικάτα είχαν οργανώσει δύο παράλληλες πορείες, περιχαρακωμένες από τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν κλείσει τους κάθετους δρόμους.
Παρόλα αυτά, ομάδες νεαρών κατόρθωσαν σε ορισμένα σημεία να εισχωρήσουν στους διαδηλωτές και συνέχεια προκάλεσαν επεισόδια.
Από νωρίς το απόγευμα στον ανοιχτό χώρο των Ινβαλίντ όπου θα κατέλυε η πορεία, ήταν ήδη παρατεταγμένες σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις, φοβούμενοι τις επιθέσεις στο τέλος της πορείας από εξτρεμιστικά στοιχεία, όπως ακριβώς είχε γίνει πριν από χρόνια, για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι δυσκολίες στα πρατήρια καυσίμων. Στο σύνολο των 12.500 που διαθέτει η χώρα, 4.000 είχαν άδειες τις δεξαμενές τις πρώτες απογευματινές ώρες, ενώ το πρωί ήταν μόνο 2.500.
Το θέμα επίταξης απεργών στα διυλιστήρια εξετάζεται σοβαρά από τους Νομάρχες, με πρώτο τον Νομάρχη της περιφέρειας Seine et Marne ο οποίος προχώρησε στην επίταξη απεργών σε διυλιστήριο της Total, ενέργεια που το συνδικάτο χαρακτηρίζει «ως μη νόμιμη».
Το απόγευμα ξεκίνησε μια «διυπουργική σύσκεψη κρίσης» υπό τον γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επέστρεψε από το βόρειο θέρετρο Ντοβίλ, όπου είχε συνάντηση με τη γερμανίδα Καγκελάριο και τον Ρώσο ομόλογό του.
Ο γάλλος Πρόεδρος δήλωσε ότι στόχος της σύσκεψης είναι «να ξεμπλοκαριστούν διάφορες καταστάσεις, γιατί υπάρχουν άτομα που μάλιστα αποτελούν την πλειοψηφία και που θέλουν να πάνε στις δουλειές τους και δεν θα πρέπει να στερηθούν τα καύσιμα».
Ο Σαρκοζί αναγνώρισε ότι «υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση στο πλήθος των διαδηλωτών» και ότι η αντιμετώπισή τους «δεν γίνεται με ιδιαίτερη χαρά». Ο ίδιος όμως εκτιμά ότι το χειρότερο γι αυτόν θα είναι να μην κάνει το καθήκον του και να μην προβλέψει την χρηματική κάλυψη των συντάξεων του σήμερα και του αύριο.
Εν τω μεταξύ στη Γερουσία, όπου προβλέπεται αύριο η τελική ψηφοφορία της μεταρρύθμισης, η αντιπολίτευση αντιστέκεται καθυστερώντας την διαδικασία με νέες τροπολογίες, ενώ από την πλευρά τους στα συνδικάτα, που σκέπτονται ήδη πως θα συνεχίσουν τον αγώνα την επόμενη μέρα της ψηφοφορίας, διαφαίνονται ήδη τα πρώτα ρήγματα στην έως τώρα ενωτική στάση, σε ότι αφορά την τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής.