Η ατμοσφαιρική ρύπανση που συχνά πνίγει τις πόλεις της Κίνας προκαλώντας ασφυξία σε εκατομμύρια πολίτες, επεκτάθηκε πλέον και στην περιοχή των Ιμαλαΐων του Θιβέτ, της οποίας η πρωτεύουσα Λάσα έχει τυλιχθεί σήμερα σε ένα πυκνό πέπλο ομίχλης.
Η πυκνότητα των αιωρούμενων σωματιδίων διαμέτρου 2,5 μικρομέτρων (PM 2,5), που είναι τα πιο επικίνδυνα, ξεπέρασε τις δύο τελευταίες ημέρες στη Λάσα το όριο των 500 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο, σύμφωνα με το αποτέλεσμα δειγματοληψίας που δημοσιεύτηκε σε κυβερνητική ιστοσελίδα.
Το επίπεδο αυτό είναι 20πλάσιο του ανώτατου ορίου που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για μια 24ωρη έκθεση σε αυτό.
Ο ορατότητα έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της ρυπογόνου ομίχλης εμποδίζοντας χθες τα αεροσκάφη να προσγειωθούν στη «Στέγη του κόσμου» όπως αποκαλείται το Θιβέτ, καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο 4.900 μέτρων κατά μέσο όρο και αποτελεί τη μεγαλύτερη σε ύψος περιοχή του πλανήτη, μετέδωσε ο ειδησεογραφικός όμιλος Phoenix.
Στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται ελάχιστα τα Ανάκτορα Ποτάλα, η κατοικία του Δαλάι Λάμα πριν από την εξορία του στην Ινδία το 1959, καθώς παντού επικρατεί αιθαλομίχλη.
«Ο τελευταίος παράδεισος στη γη δεν υπάρχει πια», γράφει ένας χρήστης του διαδικτύου.
«Αυτό αποδεικνύει ότι η Λάσα είναι αναπόσπαστο … έδαφος της Κίνας», σχολιάζει σκωπτικά ένας άλλος επαναλαμβάνοντας τη προπαγάνδα του κομμουνιστικού καθεστώτος για το θέμα του Θιβέτ, την περιοχή στην οποία εισέβαλε ο κινεζικός στρατός το 1950.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει γίνει μείζον πρόβλημα στην Κίνα προκαλώντας ανησυχητική αύξηση των αναπνευστικών νόσων και οργή στον πληθυσμό που έχει κουραστεί από τις υπερβολές του ρυθμού ανάπτυξης της δεύτερης οικονομίας παγκοσμίως.