Ο ισλαμιστής ιεροκήρυκας και διανοητής Φετουλάχ Γκιουλέν διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με την «επιχείρηση» της 17ης Δεκεμβρίου.
Μέσω του δικηγόρου του κ. Ορχάν Ερντεμλί ο κ. Γκιουλέν, ο οποίος ζει από το 1999 αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δήλωσε ότι «δεν έχει καμία σχέση με αυτούς που διεξάγουν ανακρίσεις, ούτε καμία σχετική πληροφορία».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κατηγόρησε –χωρίς να τον κατονομάσει– τον Φετουλάχ Γκιουλέν και το δίκτυό του, ότι βρίσκονται πίσω από την επιχείρηση αυτή, καταγγέλλοντας ότι στόχος είναι να συκοφαντηθεί η κυβέρνησή του.
«Η δικαιοσύνη υπάρχει για να εξετάζει τα ζητήματα αυτά και να αποφασίζει. Κατά συνέπεια, οι ανακρίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη θα πρέπει να αξιολογηθούν με ψυχραιμία εντός της τυπικής διαδικασίας της δικαιοσύνης», προσέθεσε ο εκπρόσωπος του κ. Γκιουλέν.
«Οι ισχυρισμοί που κυκλοφορούν για τον πελάτη μου είναι τελείως αβάσιμοι και ψευδείς», σημείωσε ο κ. Ερντεμλί, και πρόσθεσε ότι «γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις σε βάρος του πελάτη μου».
«Οι πληροφορίες αυτού του είδους έχουν στόχο να επηρεάσουν αρνητικά τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης και να απομακρύνουν την προσοχή της κοινής γνώμης από την ανάκριση και το περιεχόμενο των κατηγοριών», ανέφερε ακόμη.
«Δεν έχουμε δει κανένα ουσιαστικό στοιχείο που να συνδέεται με τις υποθέσεις διαφθοράς που διερευνώνται. Το πιθανότερο είναι ότι οι ύποπτοι είναι αθώοι», ανέφερε από την πλευρά του ο καθηγητής Ιχσάν Γιλμάζ, σημειώνοντας όμως ότι «οι εισαγγελείς θα έπρεπε να είναι τρελοί για να αρχίσουν μια τέτοια διαδικασία σε βάρος της κυβέρνησης του κ. Ερντογάν χωρίς να υπάρχουν αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία».
«Κανένας δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας αν οι κατηγορίες αυτές είναι αληθείς ή όχι, αλλά σε έναν τον κόσμο που σημασία έχουν οι αντιλήψεις, αυτό δεν έχει καμία σημασία», επισήμανε ο καθηγητής διεθνών σχέσεων Ανρί Μπαρκέρ. Η επιχείρηση «γίνεται αντιληπτή ως μια ακόμα μάχη στον πόλεμο ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κίνημα του Γκιουλέν», πρόσθεσε.