«Τα κορονο-ομόλογα αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Die Welt, ήταν το πρώτο σχόλιο του γερμανικού τύπου μετά την χθεσινή τηλεεδιάσκεψη κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η καγκελάριος Μέρκελ είχε προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βοήθεια (των σκληρότερα πληττομένων από τον κορονοϊό χωρών) με πολύωρα τηλεφωνήματα. Έτσι αποφεύχθηκε πράγματι η ανοικτή διαφωνία. Σοβαρές διαφωνίες μπορεί να εξακολουθήσουν να υπάρχουν, αλλά τώρα υπάρχει η τυπική ευρωπαϊκή λύση. Το γεγονός ότι η σύνοδος εξελίχθηκε αυτή την εβδομάδα τόσο ήσυχα μπορεί να εγγραφεί εν μέρει στις επιτυχίες της καγκελαρίου. Τις ημέρες που προηγήθηκαν της τηλεδιάσκεψης, είχε μακρές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και άλλους ομολόγους σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την εξεύρεση ενός συμβιβασμού. Κυρίως όμως για να πείσει τον Κόντε να μην επιμείνει πλέον στην έκδοση κορονο-ομολόγων, κοινών δηλαδή ομολόγων όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Σύνοδος κορυφής με μίνι βηματισμό», επιγράφεται το σχετικό σχόλιο της εφημερίδας Die Zeit. «Οι ηγέτες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν να καταπολεμήσουν την κρίση μαζί, αλλά διαφωνούν σε σημαντικά ζητήματα. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την Ευρώπη. Εκείνοι που ήλπιζαν ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος απογοητεύτηκαν: μέχρι αργά χθες το βράδυ, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπάθησαν να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού- χωρίς επιτυχία. Τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να επεξεργαστεί μια πρόταση, μετά θα είναι και πάλι η σειρά των ηγετών. Αργά ή γρήγορα οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί, που επίσης φρενάρουν (τα κορονο-ομόλογα), θα πρέπει να παραδεχτούν ότι όποιος θέλει να υποστηρίξει τις χώρες του Νότου, πρέπει να κρατά πραγματικά χρήματα στα χέρια του. Αυτό σημαίνει απλά μεταφορά κεφαλαίων» (σ.σ. από τους προϋπολογισμούς των πλουσιότερων κρατών σε εκείνους των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο και όχι δάνεια).
«Η σύγκρουση αποφεύχθηκε, η διάβρωση συνεχίζεται», είναι ο τίτλος σχολίου της ιστοσελίδας του πρώτου γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD. «Το χάσμα μεταξύ του Βορρά και του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως μεταξύ Ιταλίας και Ισπανίας αφενός, και Ολλανδίας, Φινλανδίας και Γερμανίας αφετέρου, γεφυρώθηκε με το πακέτο διάσωσης 540 δισ. ευρώ, που είχε ήδη συμφωνηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών πριν από δύο εβδομάδες, και από τη σαφή δέσμευση όλων για ένα ταμείο ανοικοδόμησης. Η διάβρωση όμως της ΕΕ δεν έχει σταματήσει με αυτόν τον τρόπο. Η εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παραμείνει μια ιστορία επιτυχίας μόνο εάν η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους οικονομικά. Και όταν οι λαϊκιστές όπως η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία ή ο Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία δεν κατακτήσουν την πολιική σκηνή της ΕΕ – ως ένα είδος παράπλευρης πολιτικής ζημιάς λόγω του κορονοϊού. Το αν θα συνεχιστεί η διάβρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποφασιστεί πρωτίστως στη Ρώμη – και όχι σε μια τηλεδιάσκεψη κορυφής της ΕΕ υπό την έξυπνο συντονισμό της καγκελαρίου Μέρκελ».