Τα νοσοκομεία στο Περού δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της επιδημίας του κορονοϊού. Πτώματα παραμένουν στους διαδρόμους, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό επαναχρησιμοποιεί μάσκες και πραγματοποιεί διαδηλώσεις καθώς ανησυχεί για την ασφάλειά του.
Στο Περού καταγράφεται το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων στη Λατινική Αμερική, μετά τη Βραζιλία, παρά τα αυστηρά μέτρα καραντίνας που έχουν υιοθετηθεί με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας covid-19.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες, ξεπερνώντας χθες Τρίτη 21 Απριλίου τα 17.000, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Σχεδόν 500 άνθρωποι έχουν πεθάνει.
«Εμείς ως νοσοκομείο έχουμε χώρο μόνο για έξι πτώματα. Καθημερινά έχουμε 13 με 16 πτώματα να στοιβάζονται στον πρώτο όροφο» δήλωσε η Ντέιζι Αγκίρε επικεφαλής του συνδικάτου νοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο Maria Auxiliadora της Λίμα.
Το υπουργείο Υγείας του Περού ανακοίνωσε ότι αναμένει ο αριθμός των ασθενών να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του τις επόμενες ημέρες ή την επόμενη εβδομάδα.
Τη Δευτέρα δεκάδες γιατροί και νοσηλευτές διαδήλωσαν μπροστά από το νοσοκομείο Maria Auxiliadora κρατώντας πανό στα οποία κατήγγειλαν την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού, όπως μάσκες.
Ένας από τους γιατρούς, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, έδειξε στους δημοσιογράφους ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται τουλάχιστον τέσσερα πτώματα σε διάδρομο του νοσοκομείου.
Η Σουζάνα Οσίρο, διευθύντρια του νοσοκομείου, δήλωσε στο Reuters ότι κάποια στιγμή ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις ικανότητες του ιδρύματος, καθώς διαθέτει μόλις έξι θέσεις στο νεκροτομείο.
«Τώρα έχουμε νοικιάσει έναν καταψύκτη, ένα εμπορευματοκιβώτιο- ψυγείο, για να αποθηκεύσουμε τα πτώματα μέχρι να έρθουν να τα παραλάβουν για αποτέφρωση», εξήγησε. Το κοντέινερ αυτό, χωρητικότητας 100 πτωμάτων, λειτουργεί από τη Δευτέρα, πρόσθεσε.
Όμως ακόμη και η αποτέφρωση των νεκρών είναι πλέον δύσκολη, καθώς και τα έξι αποτεφρωτήρια της Λίμα εργάζονται πάνω από τις δυνατότητές τους.
Ο Έντγκαρ Γκονσάλες, διευθυντής ενός αποτεφρωτηρίου, δήλωσε ότι πριν την επιδημία αποτέφρωναν 10 πτώματα την ημέρα και τώρα έως και 30.
Τρεις μόνο μάσκες κάθε μήνα
Το Περού ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα της covid-19 στις 6 Μαρτίου και χρειάστηκαν 25 ημέρες για να φτάσει τα 1.000. Δεκατέσσερις ημέρες αργότερα ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 10.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Η κυβέρνηση αυξάνει σταδιακά τον αριθμό των διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιεί τα οποία ως χθες Τρίτη είχαν φτάσει τις 155.000, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην περιοχή.
Στη Λατινική Αμερική μόνο η Βραζιλία έχει περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα, περισσότερα από 40.000, ενώ η Χιλή πάνω από 10.000.
Η Ροσμίνι Αϊκίπα, άλλη νοσηλεύτρια του Maria Auxiliadora, κατήγγειλε ότι το προσωπικό χρειάζεται να φορά τις ίδιες μάσκες επί πολλές ημέρες εξαιτίας των ελλείψεων.
«Πρέπει να χρησιμοποιούμε τρεις μάσκες στη διάρκεια ενός μήνα, οπότε τις επαναχρησιμοποιούμε και τις επαναχρησιμοποιούμε και τι έχει συμβεί; Εδώ που δουλεύω συνάδελφοι έχουν μολυνθεί» δήλωσε.
Η Οσίρο δήλωσε ότι οι καταγγελίες αφορούν τις μάσκες Ν95, τις οποίες θέλει να χρησιμοποιεί όλο το προσωπικό, όμως δίνονται μόνο σε όσους ασχολούνται με ασθενείς με κορονοϊό. Το υπόλοιπο προσωπικό έχει χειρουργικές μάσκες, εξήγησε.
Ο Σίρο Μαγκίνια, αντιπρύτανης της Ιατρικής Σχολής του Περού, δήλωσε ότι 237 γιατροί έχουν μολυνθεί σε όλη τη χώρα μέχρι στιγμής από την covid-19, με εννέα να έχουν νοσηλευθεί στην εντατική και έναν να έχει πεθάνει. Σε αυτούς τους αριθμούς δεν περιλαμβάνονται οι νοσηλεύτριες και άλλο ιατρικό προσωπικό.
Ο πρόεδρος του Περού Μαρτίν Βισκάρα έχει παραδεχθεί ότι τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και έχει λάβει μέτρα για την αύξηση των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά και του συνόλου των κλινών.
«Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αύξηση στην ικανότητα περίθαλψης καθώς θα φτάσουν αναπνευστήρες» δήλωσε τη Δευτέρα ο Βισκάρα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.