Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών υποσχέθηκαν σήμερα πως η ΕΕ θα προσφέρει μια «χωρίς προηγούμενο» υποστήριξη στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους αν τα δύο μέρη καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
«Η ΕΕ θα προσφέρει ένα χωρίς προηγούμενο πρόγραμμα πολιτικής και οικονομικής υποστήριξης, καθώς και υποστήριξης στον τομέα της ασφάλειας, προς τις δύο πλευρές εφόσον υπάρξει μια τελική συμφωνία», ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες.
Η ΕΕ «θα προσφέρει στο Ισραήλ και στο μελλοντικό Κράτος της Παλαιστίνης ένα ειδικό καθεστώς προνομιακής σύμπραξης, το οποίο περιλαμβάνει αυξημένη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές και ενισχυμένες επιστημονικές και πολιτιστικές σχέσεις», προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους.
Οι υπουργοί εξέφρασαν την «πλήρη υποστήριξή» τους στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Ένας υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί το οικονομικό ύψος της βοήθειας που θα μπορούσε να αποδεσμευθεί. Η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» την υπολόγιζε την Παρασκευή σε πολλά «δισεκατομμύρια ευρώ» και υπογράμμιζε πως θα επέτρεπε στο Ισραήλ να βγει «από τη διεθνή απομόνωσή του».
Ωστόσο στη δήλωσή τους οι ευρωπαίοι υπουργοί απευθύνουν μια «προειδοποίηση εναντίον των ενεργειών που υπονομεύουν τις διαπραγματεύσεις», βάζοντας ιδιαίτερα στόχο το Ισραήλ.
Έτσι «εκφράζουν τη λύπη» τους για τη συνέχιση του εποικισμού, που είναι παράνομος και «εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους αναφορικά με τις πράξεις βίας στα κατεχόμενα εδάφη, την καταστροφή κατοικιών και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα».
Έπειτα από μακροχρόνιες συζητήσεις, η ΕΕ και το Ισραήλ κατέληξαν στα τέλη Νοεμβρίου σε μια συμφωνία για τη μελλοντική επιστημονική συνεργασία τους.
Το Ισραήλ αποδέχθηκε τελικά την αρχή που επέβαλε η ΕΕ να μην μεταφέρει ευρωπαϊκά κεφάλαια στις οργανώσεις οι οποίες λειτουργούν μέσα στα παλαιστινιακά (Δυτική Όχθη, Ανατολική Ιερουσαλήμ, Λωρίδα της Γάζας) και τα συριακά (Γκολάν) εδάφη που βρίσκονται από το 1967 υπό ισραηλινή κατοχή.