Έκκληση απηύθυναν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη για βοήθεια στη Συρία και τις γειτονικές χώρες, ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για περίπου 16 εκατομμύρια ανθρώπους πολλούς από τους οποίους άφησε πεινασμένους ή άστεγους ο συριακός εμφύλιος που διανύει ήδη τον τρίτο χρόνο.
Η βοήθεια προς τη Συρία αντιστοιχεί στο ήμισυ του χρηματοδοτικού προγράμματος αρωγής των 12,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 52 εκατομμύρια ανθρώπους σε 17 χώρες, το οποίο ανακοίνωσε σήμερα η συντονίστρια του ΟΗΕ για τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας Βάλερι Έιμος στη διάσκεψη των δωρητών στη Γενεύη.
«Ο αυξανόμενος αριθμός των εκτοπισμένων και των προσφύγων δημιουργεί μεγαλύτερες ανάγκες σε όλους τους τομείς και εξαντλεί τις δυνατότητες των γειτονικών χωρών, με σοβαρές τοπικές επιπτώσεις», τονίζει ο ΟΗΕ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού, περίπου 4,1 εκατομμύρια θα είναι οι σύροι πρόσφυγες ως το 2014, έναντι 2.4 εκ. που είναι σήμερα.
Από αυτούς, περίπου 660.000 θα φιλοξενούνται σε καταυλισμούς και θεωρούνται οι πιο ευάλωτοι, ενώ 3.44 εκ. θα φιλοξενούνται από ιδιώτες.
Στη Συρία, η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 500% και πλέον σε διάστημα δύο ετών και τέσσερις Σύροι στους πέντε θεωρούν την τροφή ως πρωταρχική ανάγκη τους, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC), η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με την οργάνωση αυτή, η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι δύσκολη για τους μισούς Σύρους.
Οι κουβέρτες είναι δυσεύρετες για το 95% των ανθρώπων που ρωτήθηκαν, αλλά και και όταν τις βρίσκουν δεν μπορούν να τις αγοράσουν καθώς η τιμή τους ανέρχεται στα 27 δολάρια ποσό που αντιπροσωπεύει το 93% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος στη Συρία.
Η έρευνα έγινε σε 500 ομάδες-στόχους σε ολόκληρη τη χώρα.
Για τον επικεφαλής της IRC Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, «οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι η πείνα απειλεί ένα μεγάλο μέρος του συριακού πληθυσμού. Λαμβανομένων υπόψη των κρουσμάτων πολυομυελίτιδας και των κάτω του μηδενός θερμοκρασιών, αυξάνονται όλο και περισσότερο ο αριθμός των νεκρών, αλλά και η απελπισία του συριακού πληθυσμού».
«Είμαστε μάρτυρες μιας ανθρωπιστικής καταστροφής που όμως δεν έχει προσελκύσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας», τόνισε.